Освободиха и втората българка, задържана в Турция

И двете българки, които бяха арестувани в Турция по подозрение в членство в забранена организация, са били освободени, съобщиха от Министерство на външните работи.

По информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски, задържаната в Турция българска гражданка М. Я. А. е освободена от ареста с мярка за неотклонение подписка два пъти седмично до насрочване на дело.

Наложена ѝ е забрана да напуска страната. Тя е обвинена в „пропаганда на терористични организации”.

Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание „лишаване от свобода” в размер от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии.

В Генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Двете ни мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка. Дипломатите ни оказват необходимото съдействие.

По-рано днес от ареста излезе майката на младата Мира. Не беше ясно обаче дали момичето ще бъде освободено.

Баща му - Яшар Абдулселамоглу, е уважаван университетски преподавател и активен анализатор по кюрдския въпрос. Приятелят на Мира Джо Робинсън пък е бивш британски войник, който се е сражавал на страната на кюрдска милиция срещу "Ислямска държава" в Сирия.

И той, и Мира в социалните мрежи показват симпатиите си към кюрдската кауза.

Робинсън обаче е бил обвинен от турските власти в тероризъм . Според британското правителство, Частите за народна защита (от които е бил част британецът) не са терористична организация. Според Турция обаче ЧНЗ са терористи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България