Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Близнаците са приети в болница "Св. Георги" в Пловдив

Бабата по бащина линия на 3-годишните близнаци Стефан и Габриела, настанени с травми и недохранване в УМБАЛ „Св. Георги”, е заявила желание да ги гледа. Жената, чието име е Ангелина Брандийска, живее в Стамболийски и още щом научила, че има съмнения за побой над децата, отишла в местната социална служба. Тя обяснила, че се е виждала с децата допреди година и те били добре. След това снаха й Иванка Стефанова престанала да контактува с нея, не й давала да вижда и близнаците. За появяването на бабата съобщи шефката на дирекция „Социално подпомагане” Надя Танева.

Двете деца бяха настанени в болница в понеделник вечерта, след като чиния от стената паднала върху момчето, докато спяло. Детето все още е в кома, а сестричката му е с охлузване на окото. По рождение двете деца нямат увреждания, но не са били гледани добре – тежат по около 9 кг, момичето не може да ходи и да говори. След хоспитализирането на близнаците майката беше задържана за 24 часа, но след това е освободена, без да е й е повдигано обвинение. От Районна прокуратура- Пловдив, отказаха подробности по случая. Според шефа на пловдивската полиция Атанас Илков няма категорични данни майката да е упражнявала насилие над децата.

„Неглижирането на грижите за децата обаче е факт, а това също е насилие по Закона за закрила на детето”, коментира Надя Танева.

Социалните са посетили жилището на майката, след като тя е напуснала ареста, но жената не е отворила. Бащата, който работи в Германия, още не се е обадил, майка му направила опит да се свърже с него, но без резултат.

Предстои 3-годишната Габриела да бъде преместена в Детската клиника на УМБАЛ „Св. Георги”, където ще има нужда от придружител. Едната възможност е при нея да е баба й, другата - с грижите за детето да се заемат служители на Отдела за закрила на детето и доброволци по график. „Проучваме възможностите децата да отидат при баба си, когато се стабилизират, но те се нуждаят от непрекъснати медицински грижи, затова търсим и приемно семейство, което може да им ги осигури. Другият вариант е децата да бъдат настанени в център от семеен тип, където има такива грижи. Държа да подчертая, че това не означава да отнеме родителските права на майката”, обясни какво предстои Надя Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България