Смениха петима от ръководството на БСП

Снимка: Архив

Нинова вече с четирима заместници

Петима души, депутати от групата на "БСП за Бъгария", напускат Изпълнителното бюро на Българската социалистическа партия. Това стана ясно, след като Националният съвет на левицата прие предложените от председателя Корнелия Нинова промени във висшия ръководен орган на партията.

От народните представители в ИБ са освободени: Красимир Янков, Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов и Весела Лечева.

Досега 10 от 16 членове са народни представители. Предложено беше да бъдат освободени петима и да останат петима.

Позициите си в ИБ на БСП и в парламентарната група запазват: Стефан Данаилов, Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев и Крум Зарков.

Кирил Добрев е заявил готовност да напусне парламента, но запазва мястото си в ИБ на БСП.

Новоизбраните членове на ръководството са: Владимир Москов – Гоце Делчев, Атанаска Тенева от Пловдив и Апостол Димитров от Варна.

Националният съвет на БСП избра за зам.-председател на партията по публични политики проф. Стефан Данаилов. Зам.-председател, отговарящ за партийната дейност става Кирил Добрев. Владимир Москов е избран за зам.-председател с ресор „Местна власт“, а Деница Златева ще бъде зам.-председател по европейски въпроси и международна дейност. За секретар "Избори" е избрана Вяра Емилова.

При представянето на промените Корнелия Нинова посочи принципите за избора си: баланс между промяна и приемственост; гарантирана връзка между поколенията; представителство на големите партийни организации; съчетание на партиен опит и професионална експертност по приоритетните за левицата политики - образование наука и култура, здравеопазване, социална политика, европейска политика, сигурност и обществен ред. Друга цел на промените е засилване на връзката и извеждане в приоритет работата с кметове и общински съветници, съобщиха от "Позитано" 20.

"На Конгреса през 2016 г. представих пред вас идея за даване възможност на повече хора да бъдат ангажирани в НС и в ИБ. Да разширим екипа си от хора и да възложим отговорности на повече другари. В последните дни този разговор беше изнесен в медиите и представен като скъсване на връзката между партията и депутатите, създаване на два центъра на власт и т.н - неоснователни страхове. Никога не е ставало дума да няма нито един член на ИБ депутат, но съгласете се и че 2/3 от бюрото- депутати е много. Ние имаме важни задачи в НС, както и важни задачи в организационната и партийна работа, така че не намирам за възможно едни и същи хора да свършат всичко, а и не е редно според мен- всички позиции да се съсредоточават в едни и същи хора", аргументира се Нинова.

Тя бе категорична, че разделянето на властите, без да се къса връзката между тях, е принцип, които уважава и който на практика предлага в новия състав на бюрото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика