Освободиха първите шестима от мащабната схема с българки, продаващи бебетата в Солун, без право да напускат Гърция

При ограничителни условия бяха освободени първите 6 души от общо 12 задържани от мащабната схема с българки, продаващи бебетата, разкрита в Солун тази седмица. Задържаните бяха разпитване в петък и събота сутрин. Сред тях са адвокатът и гинекологът, които следователят и прокурорът решиха да освободят под гаранция от 30 000 евро и забрана да напускат страната. Други четирима от задържаните също бяха освободени при условие да посещават полицейския участък, където живеят за подпис и забрана за напускане на страната. Това са три жени, обвинени в посредничество на различни етапи от предполагаемата престъпна дейност по веригата, както и акушерка в клиника за асистирана репродукция.

Междувременно останалите шестима арестувани ще дават показания днес пред следовател. Повечето от тях са лица от български произход, които са изпълнявали различни роли в престъпната организация.

Според информация схемата започва да се разплита през м. март т.г. когато 30-годишна жена ражда момченце в частна клиника в Солун, но новороденото незабавно е прието в болница със здравословен проблем. Петнадесет дни по-късно неизвестна жена, говореща гръцки език с чужд акцент, се обажда в болницата с твърдение, че новороденото е трябвало да бъде продадено и настоява то да не бъде върнато на биологичната му майка. Същият телефонен разговор се повтаря два дни по-късно, което мобилизира социалния работник на болницата и със заповед на прокурора за непълнолетни в Солун бебето остава в болницата.

Прокуратурата подозира, че 30-годишната българка е имала уговорка да продаде детето си на бездомни двойки гърци, които са платили предварително без знанието на търговците. Последвалото полицейско разследване установи, че зад това незаконно осиновяване се крие добре организирана верига, която транспортира жени ромки от България до Гърция, за да раждат по поръчка, и други, които дават яйцеклетки или се съгласяват срещу заплащане да станат сурогатни майки. Случаят с 30-годишния В.Х. е подействал като „катализатор“ за прекъсването на тази верига, чието предполагаемо действие е започнало поне през 2016 г., в Солун, като незаконните печалби според официалните доклади на полицията надхвърлят 500 000 евро.

Припомняме, че полицията в Солун разкри престъпна група, която се е занимавала с нелегални осиновявания от България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа