Освобождават науката от данъци

Държавата подпомага създаването на регионални иновационни центрове

Бизнесът иска субсидии за студенти

Научната и развойната дейност да бъдат освободени от данъци, предлага Министерство на икономиката. Екипът на ведомството вече разработва мерки как да се направи това, съобщи министър Емил Караниколов на среща с браншовите работодателски организации на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

На нея Караниколов представи възможностите за подкрепа на Регионални иновационни центрове. “Процедурата за създаване на регионални иновационни центрове ще даде възможност да създадем нужната синергия между бизнеса и науката. Целта е да бъдат създадени сдружения от минимум три предприятия и поне една научна организация. Призовавам ви да бъдете по-активни при кандидатстването, тъй като без наука няма как да има бизнес.”, заяви министърът.

От АИКБ поискаха съвместни действия между всички заинтересовани страни за повишаване на привлекателността на ключови за икономиката специалности, по които се очаква сериозен недостиг на кадри в следващите години. Бизнесът иска да се отпускат стипендии на учениците от тези специалности, както за обучение, така и месечна издръжка, но при условия, че за определен период от време работят в България или за българска компания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес