Осем души от света на футбола, които укриха данъци

(FILES) This file photo taken on May 24, 2017 at the Friends Arena in Solna outside Stockholm shows Manchester United's Portuguese manager Jose Mourinho prior the UEFA Europa League final football match Ajax Amsterdam v Manchester United. Mourinho is accused of tax evasion in Spain, AFP reports on June 20, 2017. / AFP PHOTO / Paul ELLIS

Те може да са сред най-големите в света на футбола и месечната им заплата да надхвърля милион евро, но въпреки това не са от хората, които обичат да си плащат. Последният случай бе този с Кристиано Роналдо. Португалецът обаче е поредният обвинен. Играчът на „Реал“ е един от осемте големи в света на футбола, които укриха данъци.

Неймар - 18,21 млн. евро

Трансферът на Неймар от "Сантос" в "Барселона" през 2013 г. бе определен като сделката на века. Федералната данъчна служба в Бразилия обвини новата звезда на каталунците и неговия баща, че не са платини данък в размер на 18,21 млн. евро. Според футболиста всичко било едно недоразумение. В момента обаче всичко се проверява от независими одитори, а от по-нататъшното развитие ще е ясна и тяхната присъда. Данъчната афера около бразилеца се превърна в сага, която вече никой не помни кога точно започна, а й нейният край е също толкова неизвестен.

Кристиано Роналдо - 14,68 млн. евро

През последните седмици се вдигна голям шум около обвинението на испанските власти към Кристиано Роналдо. Според тях португалската звезда е укрила данъци на стойност 14,7 млн. евро за периода 2011-2014 година. Информациите, че заради обвинението Роналдо няма да продължи кариерата си в "Реал" шокираха всички фенове на "Кралския клуб". В последните дни има затишие около скандала с Роналдо, но едно е ясно - на 31-ви юли звездата ще се яви в съда, за да даде показание в испанската столица.

Радамел Фалкао - 5,6 млн. евро

В края на пролетта испанската прокуратура повдигна обвинения в укриване на данъци и на Радамел Фалкао от "Монако". Според държавните прокурори, колумбийският нападател е нарушил закона през 2012 и 2013 година, когато беше играч на "Атлетико" (Мадрид). Властите твърдят, че Фалкао редовно допускал грешки в декларациите си, но и получил незаконни плащания, които не са били обявени официално. Според оценката на прокуратурата, шампионът на Франция с "Монако" за миналия сезон е ощетил данъчните власти с 5,6 млн. евро.

Фалкао е обвинен, че е създал корпоративни структури - базирани в Колумбия и Вирджински острови фирми с цел да скрие приходите от имиджовите си права. Футболистът е трябвало да плати 822 609 евро през 2012 г. и 4 839 253 евро през 2013 г.

Лионел Меси - 3,63 млн. евро

През юни тази година Лионел Меси бе осъден в Барселона да плати глоби от 2 млн. евро и отнесе присъда от 21 месеца затвор. Според испанските закони обаче не се лежи зад решетките за икономически престъпления, при които присъдата е под 24 месеца. Така Меси ще мине с пробация. Баща му Хорхе отнесе 15 месеца присъда.

Звездата на "Барселона" е виновен за укриване на данъци в периода 2007-2009 година. Баща му Хорхе отнесе 15 месеца присъда.

Сумата от 3,63 млн. евро също трябва да бъде покрита от Меси.

В края на месец юни бе нанесен нов удар по играча.

В Испания се появи информация, че Меси е укрил и други 10 млн. евро, а може би и повече, чрез два филиала на Фондацията си за подпомагане на деца в родния си град Росарио.

Шаби Алонсо - 2,96 млн. евро

Друг минал през "Реал" (Мадрид). Шаби Алонсо бе обвинен през декември, отново от испанската прокуратура, за неплатени данъци в размер на 2,96 млн. евро. Сумата е натрупана от приходи във връзка с продажбата на имиджовите му права на компания в Мадейра. Става дума за периода след трансфера му от "Ливърпул" в "Реал" през 2009 г.

Въпреки това халфът не е застрашен от лишаване от свобода, защото Алонсо, ако се вярва на медиите в родината му, е постигнал споразумение с правоприлагащите органи и остава само да преведе въпросната сума в държавната хазна.

Жозе Моуриньо - 3,3 млн. евро

Списъкът с известни футболни звезди, които са укривали данъци, имат изключителен треньор - Жозе Моуриньо. Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" може да лежи до шест години в затвор. Специалния бе обвинен от испанската прокуратура за нарушения в размер на 3,3 милиона евро. Това станало в периода когато португалецът бе начело на "Реал Мадрид" (юни 2010 г. - юни 2013 г.).

Освен лишаване от свобода мениджърът на "червените дяволи" може да отнесе максимална глоба от 20 милиона евро. Адвокатите на Моуриньо категорично отрекоха обвиненията.

"Жозе Моуриньо, който живя в Испания от 2010 г. до 2013 г. е платил над 26 милиона евро данъци, което се равнява на 41 процента от приходите му през въпросния период", се казва в изявление на юристите.

Анхел ди Мария - 1,48 млн. евро

Полузащитникът на ПСЖ е поредната жертва на испанските власти. Анхел ди Мария вече чу присъдата си и постигна споразумение с прокуратурата. Бившият играч на "Реал" (Мадрид) бе обвинен в два случая на неплащане на данъци и използване на имиджови права в размер на 1,48 млн. евро. Сумата била натрупана за периода от 2010 г. до 2014 г., когато играеше на "Сантяго Бернабеу". Аржентинецът получи 12 месеца условна присъда и нареждане за плащане на глоба от 2 млн. евро.

Интересно е да се отбележи, че голяма част от разследванията за данъчни измами са клиенти на световноизвестния футболен агент Жорже Мендеш.

Хавиер Масчерано - 1,46 млн. евро

През 2016 г. полузащитникът на "Барселона" реши всичките си проблеми с прокуратурата в Испания. Хавиер Масчерано бе обвинен от данъчните власти в нарушение при използване на приходите си от имиджови права, като сумата възлиза на 1,46 млн. евро. Аржентинецът обаче реагира като ужилен и вече изплаща дълговете си, както и наложената му допълнителна глоба в размер на 700 хил. евро. Преди да се стигне до доброволно плащане обаче Масчерано бе осъден на една година затвор. Играчът опитал да прикрие приходите си чрез свои фирми в Португалия и САЩ. След процеса обаче Масчерано постигна споразумение и започна да плаща. Футболистът на "Барселона" се покая и си призна за заобикалянето на закона и укритите от него 1,46 млн. евро данъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят