Осем загинали и 23 ранени след урагана "Ирма" на Карибите

Ураганът "Ирма" отне живота на осем души, рани 23 и нанесе огромни щети на карибските острови Барбуда и Сен Мартен. Това заявиха в четвъртък службите за спешна медицинска помощ от френската страна на острова, предава АФП.

Очаква се бурята да достигне Доминиканската република по-късно днес.

Близо 90 процента от малкия карибски остров Барбуда са разрушени от урагана "Ирма", съобщи премиерът на малката двуостровна държава Антигуа и Барбуда Гастон Браун. Според него островът на практика вече е непригоден за живот. Ураганът е отнел живота на дете на Барбуда, каза още Браун за ситуацията на острова, на който живеят около 1 600 души.

"Барбуда беше изложена на ветрове от около 225 мили в час. В резултат на това инфраструктурата, всички домове са на практика унищожени. До 90 процента от домовете са понесли щети. Много от тях са загубили покривите си. В много случаи домовете са напълно срутени", обясни Браун.

https://www.youtube.com/watch?v=-oiTLlwjaf0

 

Местните власти съобщават и че 95 на сто от съседния остров Сен Мартен, също туристическа дестинация, са опустошени, като има шест жертви. Там живеят 80 хиляди души. Ураганът "Ирма" продължава да напредва към южния американския щат Флорида. Това е един от на-мощните урагани в региона от 100 години насам. Във Флорида вече са в пълен ход подготвителни мероприятия за ограничаване на щетите от очакваното бедствие. Започнаха и масови евакуации от най-уязвимите крайбрежни райони. Хората в 20-милионния щат масово се запасяват с храна и стоки от първа необходимост и това доведе до дефицит на много от тях. Пред бензиностанците се извиват големи опашки, което пък доведе и до недостиг на горива.

Губернаторът на Флорида Рик Скот настоя всички жители на щата да не подценяват урагана "Ирма". "Сериозно е и не можем да рискуваме. Това е животозастрашаващо. Това не е буря, която просто можете да изчакате да премине. Не мога да подчертая достатъчно - подгответе се. Бъдете наясно с плана за евакуацията ви. Вслушвайте се в представителите на местните власти. Тази буря има потенциала за унищожи нашия щат и трябва да възприемате ситуацията сериозно", каза Рик Скот. Междувременно стана известно, че жертвите от урагана "Харви" в Съединените щати са нараснали до 70.

https://twitter.com/SLandinSoCal/status/905691174354116608

 

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка