Осем опита за самоубийство минимум на ден в България

Всеки десети случай завършва със смърт

Все повече млади са с психични разстройства

Всеки ден най-малко осем българи правят опит да сложат край на живота си, а със смърт завършва всеки десети случай. Това показват последни данни за суицидните събития у нас на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за 2015 г. Подробна информация Центърът ще предостави на 19 декември, понеделник, от 11 ч. в БТА.

Водеща причина продължават да са семейните конфликти. Те заемат преобладаващ дял от всички опити за самоубийство в страната, коментираха специалисти пред “Труд”.

Според последното проучване на “Епибул” - мащабен проект на НЦОЗА, младите хора от 18 до 36 години страдат от психични разстройства все по-често в сравнение с миналото.

Има няколко основни вида тревожни разстройства - паническо, посттравматично, натрапливо, генерализирано тревожно разстройство.

Когато тревогата стане постоянна и безпричинна обаче, тя се превръща в проблем.

Една от основните причини за този проблем е отглеждането и израстването на поколенията в една несигурна среда на несигурна държава. Това обясни пред вестника психиатърът д-р Владимир Сотиров, основен обучител на семинари, в рамките на проекта “Отговорна игра”, насочен срещу хазартните зависимости. Употребата на наркотици е негативен ефект от опита на младите да се справят с това, добави експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве