Осигуровки, заплати и пенсии тръгват нагоре догодина

Майчинските растат с 40 лева, парите за възрастните - с 3,8% от лятото

Увеличение на осигуровките, на пенсиите и на минималната заплата, запазване на тавана на пенсиите, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране, увеличение на обезщетенията за майчинство и за безработица и нови правила за болничните. Това са основните моменти в проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година, който ще се дебатира в понеделник на заседание на Надзорния съвет на НОИ и с който все още се запознават социалните партньори.

Проектът за това как ще изглежда социалната политика на България догодина се основава на тригодишната бюджетна прогноза (2018 – 2020 г.) и е разработен съобразно бюджетните насоки на Министерството на финансите за съставяне на проектобюджетите за 2018 г., обосновава се управителят на НОИ Ивайло Иванов. В него е заложено вдигане на две социални плащания, които в последните години бяха замразени - минималното обезщетение за безработица, което сега е 7,20 лв. на ден, догодина да стане 9 лева, а майчинството за втората година на детето да се увеличи с 40 лв. и да стигне 380 лв. на месец. Размерът на майчинството за първата година на детето ще продължи да зависи от дохода за последните 24 месеца. За хората, които могат да останат без работа има още важни промени, които засягат правилата за достъп до парите – ще се изисква човек да се е осигурявал 12 месеца от последните 18, а не както досега - 9. За да получава обезщетението в продължение на 1 година например, хората без работа ще трябва да имат над 15 години стаж, натрупан след 2001 година.

Според плановете през юли 2018 година всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%. Така на практика от лятото минималната пенсия, която сега е 200 лева, ще стане 208 лв. Таванът на пенсиите за поредна година остава 910 лв. Не се променя и максималният осигурителен доход в страната, който е 2600 лева.

Добри новини има за работещите бедни. Предлага се минималната заплата да се увеличи с 50 лева и да достигне 510 лева от 1 януари 2018 г. Това, заедно с идеята за увеличение на минималните осигурителни прагове служебно с 3,9%, е причина работодателите да поискат оставката на социалния министър Бисер Петков.

За работещите през 2018 г. обаче се увеличава както осигуровката за пенсия, така и възрастта за пенсиониране (вижте по-долу). Така от заплатата на работещите в най-масовата трета категория труд държавата ще прибира 19,8% за осигуровки. Друг удар върху служителите е и промяна на начина на плащане на болничните. По-малко ще се плаща за първите три дни от болничния. Сега те са за сметка на работодателя, който изплаща на работника 70% от възнаграждението му през първите три дни, а през 2018 г. ще се изплащат едва 50%. В мотивите е записано, че промяната се прави с оглед облекчение на бизнеса и превенция на злоупотребите. НОИ ще продължи да плаща 80% от четвъртия ден нататък.

0203_2_221856

Най-важните 15 неща, които засягат обществото

1. Увеличава се размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” с 1 процентен пункт (от 18,8 на 19,8%)

2. Определя се минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица в размер на 510 лв.

3. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 480 лв.

4 . Запазва се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица в размер на 2600 лв.

5. Увеличават се с 2 месеца възрастта и осигурителен стаж за придобиване право на пенсия по чл. 68, ал. 1 и ал. 2 от КСО - 64 г. 1 м./38 г. 6 м. за мъжете и 61г. 2 м./35 г. 6 м. за жените.

6. Увеличава се с 2 месеца възрастта за придобиване право на пенсия по чл. 68, ал. 3 от

КСО - 66 г. 2 м. за мъжете и за жените.

7. Увеличава се с 2 месеца възрастта за пенсиониране за работещите в сектор „Отбрана и сигурност” - 53 г. 2 м.

8. Увеличава се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст с 3,8% от 1 юли 2018 г. - от 200,00 лв. на 207,60 лв.

9. Запазва се максималният размер на получаваните една или повече пенсии на нивото от 1 юли 2015 г. - 910 лв.

10. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни.

11. Увеличава се размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст от 340 лв. на 380 лв.

12. Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. и се определя максимален дневен размер - 74,29 лв.

13. Променят се изискванията за право на парично обезщетение за безработица - внесени и дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

14. Определя се максимален размер на гарантираните вземания - 1300 лв.

15. Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице - 540 лв.

Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС:

В тези предложения има много притеснителни неща

„Финансовата стабилност на Държавното обществено осигуряване не се вижда в този бюджет. Има много притеснителни неща”, обяви пред „Труд” председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. По думите му НОИ разчита на увеличаване на приходите от осигурителни вноски с 560 млн. лв., с вдигането на вноските за пенсии с 1%.

„Смущаващо е, че се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 на 480 лв. Това е много и съм сигурен, че почти няма да има земеделски производител, който да се осигурява на тази основа, не защото не иска, а защото печалбата от производството му няма да е достатъчна, за да покрие тези сериозни разходи”, категоричен бе той. Според него намаляването на сумата, която работодателите ще изплащат през първите три дни болничен, ще ощети сериозно и честните служители, чиито доходи при болест ще намалеят рязко.

„Променят се и изискванията за право на парично обезщетение за безработица и внесените и дължими вноски във фонд „Безработица” да са най-малко 12 месеца от последните 18 месеца, при сегашните 9 от 15. Така сезонните работници на практика ще бъдат изключени от обезщетенията за безработица”, категоричен е Адемов. Според него патриотите не са си спазили обещанието за минималните пенсии от 300 лв., след като е заложено увеличение от едва 3,8% или 7,60 лв. и то от 1 юли 2018 г.

Пламен Димитров,

президент на КНСБ:

Излизаме на протест и заради болничните

КНСБ ще организира национално протестно шествие на 27 октомври в София, съобщи на извънреден брифинг президентът на синдиката Пламен Димитров. Той отбеляза, че в КНСБ са анализирали подробно проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. за увеличение на заплатите в бюджетната сфера и синдикатът има претенции за повишаване с повече проценти, както и в повече сектори. Допълнителна мотивация за протеста е и предлаганото намаление в изплащането на болничните - през първите три дни да се плаща 50 на сто, а не 70 на сто, както е в момента. Според Димитров фалшивите болнични не могат да се ограничат чрез намаляване на права, а с по-добър контрол. Синдикатите ще протестират и срещу опитите да се отнемат права на хората чрез повдигането от страна на бизнеса на темата за клас "прослужено време".

Васил Велев,

председател на УС на АИКБ:

Повишаването на осигурителния праг е вредна политика

“Повишаването на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик”, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По думите му по последни данни разходите за труд на работодателите са 11%, а икономическият растеж е 4%.

“Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти”, обяви той и е категоричен, че в България практически няма безработица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари