Осиновяват повече кучета от приюта в Търговище

куче

Расте броят на регистрираните домашни любимци

14 кучета от общинския приют в Търговище са осиновени тази година, съобщиха от местната администрация. За цялата минала година граждани са прибрали 32 от питомците на приюта. От там отчитат все по-голям интерес към изоставените животни, които намират стопани, докато в минали години е имало единични случаи.

Активизирането на осиновяванията е в резултат и на местната кампания за ограничаване популацията на уличните кучета. След разясненията на закона 3400 домашните любимци вече са чипирани, имат паспорти и са регистрирани в националната система на агенцията по храните. В общинската са декларирани 2320, което е с 2000 повече от преди година и половина, когато реално стартира кампанията. Събраните средства от таксите пък отиват за ограничаване на изоставените кучета. От общината напомнят, че таксата за отглеждане на куче в града е 10 лв., а по селата 5 лв. За кастрираните животни не се дължи такава. Срокът за плащането й в общината пък е до края на март.

Кастрираните улични миналата година са 500, а тази вече са прибрани и обработени 100. Ветеринари съобщават, че вече се натъкват само на млади животни, което показвало голям напредък при намаляване на скитащите кучета. Проблем остава обаче захранването на града с нови улични животни, които някак се оказват на територията на Търговище, за което общината търси съдействие и от полицията. Данните са, че стопани от други населени места, където няма приюти, се отърват от любимците си, като ги изхвърлят на границата на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони