Осмокласничка спечели конкурса за разказ „Яна Язова”

Ученичка в осми клас спечели първа награда в тазгодишното издание на Националния литературен конкурс за млади автори „Яна Язова”, който се провежда в Лом. Отличието бе присъдено на Мария Сиракова за разказа „Защото чорапите са важни”.

„Въпреки възрастта на авторката в творбата й има емоция, стил и поука, които показват талант и сериозни възможности за литературно развитие!”, отбеляза председателят на журито Петър Величков.

Втора награда на конкурса бе връчена на Силвия Четрокова от Асеновград за разказа „Иисуса”, а трета - на Лилия Любенова от Лом за разказа „Отново у дома”.

Журито, в което участваха и филолозите Мария Михайлова и Соня Белева, отличи със специални награди разказвачите Аксения Иванова от Кюстендил и Иван Трифонов от Казанлък. В тазгодишното 12 издание на конкурса бяха представени 89 творби на 52-ма автори от България и един българин от Испания.

Националният конкурс, който се провежда за 12-ти път в Лом, е посветен на родената в крайдунавския град голяма българска писателка Люба Ганчева с псевдоним Яна Язова – авторка на сборници със стихове и проза, предизвикали литературна сензация през 30-те години на миналия век. След 1944 г.,преди трагичната й и загадъчна смърт, тя създава трилогията „Балкани” с романите „Левски”, Бенковски” и Шипка”, публикувани чак след падането на комунизма.

След конкурса в читалище „Постоянство” бе представена книгата на Лалка Павлова „Българският космос в трилогията „Балкани” на Яна Язова”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България