Оставаме без ток след 5 години

Българи трябва да спре 4 гигавата мощности през 2025 г., заради новите еконорми на Европейската комисия.

България трябва да спре топлоелектрическите си централи и газоподаването през 2025 г.

Закъсняваме с механизма за капацитет

България остава без ток след 2025 г., ако бъде приет “Зеления договор”, който предлага новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Това предупреди пред “Труд” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Договорът предвижда да се намали емисионният фактор на въглероден диоксид от 550 грама на киловатчас, колкото е нормата сега, на 100 грама на киловатчас. В момента ние емитираме 1,4 кг на мегаватчас.

Това означава, че България трябва да затвори ТЕЦ-овете си през 2025 г., става въпрос за 4 гигавата мощности. Общо в Европа ще бъдат спрени 130 гигавата, уточни експертът.

Освен без въглищни централи, ще останем и без газ, защото има газови станции, които емитират по-високи нива въглероден диоксид от разрешените, предупреди проф. Тасев.

По думите му на практика страната ни трябва да спре газоподаването след 5 години, а дотогава няма да имаме изградена втора атомна централа.

Според него страната ни е закъсняла да спаси въглищните си централи. Поляците успяха да договорят 15 години дерогация, но ако се приеме “Зеленият договор” и те увисват.

От Министерство на енергетиката съобщиха за “Труд”, че са възложили на външен консултант да разработи оценка на адекватността на енергийния ни пазар, както и последващ механизъм за капацитет, чийто срок на действие е 10 години, след което подлежи на преразглеждане.

Предстои готовите анализи да бъдат обсъдени с представители на ЕК. “След като получим становище от комисията и отразим техните коментари, ще преминем към следващия - дизайн на капацитетния механизъм”, уточняват от енергийното министерство.

При сегашните правила България има шанс да отложи спирането на ТЕЦ-овете до 2030 г., обясни проф. Тасев. Според него обаче механизмът на капацитет не означава, че централите ще работят без проблем. Те ще стоят на стенд бай и ще бъдат включвани в енергийната система, само когато има недостиг на електроенергия, допълни той. Това обаче ще се отрази на цената на тока от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес