Остават 17 млн. лева неразплатени дългове на Сливен

При встъпването ни в мандата преди една година заварихме над 40 млн.лева задължения – заяви кметът на Сливен Стефан Радев /ГЕРБ/.

Част от задълженията са разплатени с новия облигационен заем от 25 млн.лева. Става дума за просрочия по капиталовата програма в размер на 11,5 млн. Около 3,5 млн.лева пък са вложени за довършване на започналия в предходния мандат основен ремонт на концертната зала „Сливен”, както и за разширението на гробищния парк. 10 млн.лева - за рефинансиране на два стари заема на общината при два пъти по-ниска лихва от 2,5 на сто – допълни кметът.

„Остават над 17 млн.лева задължения към кредитори, включително и към държавата, като 14 млн.лева от тях са просрочия по текущи разходи” – допълни Стефан Радев. Надеждите на общинското ръководство са били, че Сливен ще е първата община, чийто оздравителен план ще бъде одобрен от финансовото министерство и че областният град ще получи 17 млн.лева безлихвен заем от държавата – толкова, колкото са оставащите му борчове. В новата ситуация след оставката на правителството няма яснота дали е възможно да се случи това.

„Така че освен на европейско финансиране, в по-нататъшната ни работа ще е много важна и подкрепата на държавата. Няма как да платим тези 14 млн.лева просрочени текущи разходи и призовавам фирмите, на които сме длъжници, да не спират работа и да не предприемат агресивни действия спрямо общината” – допълни Радев. Той оцени изтеклата година от началото на мандата му като „трудна, започнала в много тежки условия, но с ясна визия какво трябва да се направи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони