Оставиха в ареста варненския адвокат, обвинен за внасяне на дрога в затвора

Йордан Роев поиска да е на свобода, за да работи

Най-тежката мярка "задържане под стража" наложи Варненският окръжен съд по искане на Окръжна прокуратура на адвокат Йордан Роев, обвинен в опит за внасяне на наркотици в затвора. Той беше спипан в петък с 4.37 грама хероин и 5.03 грама амфетамини при влизане в затворническото общежитие в Разделна.

Наркотиците били увити в черно тиксо и сложени в джоб на якето му, които той доброволно предал на охраната на входа, без да е бил претърсван, стана ясно на съдебното заседание в понеделник. На извънреден брифинг в събота окръжният прокурор Владимир Чавдаров определи случая като уникален за страната заради опита на лице с такъв ранг да внася наркотици с цел разпространение зад решетките.

Защитата на обвиняемия представи пред съда медицинско свидетелство, че той страда от епилепсия и периодично получава епилептични припадъци, а освен това се грижи за болната си майка, с която живее. Адвокатът заяви, че не е знаел какво има в пакетчето, което е носил и поиска да бъде освободен, защото трябва да ходи на работа.

С определението си Варненският окръжен съд намери, че съществува основателно подозрение, че Йордан Роев е извършител на престъплението, в което е обвинен, и посочи събраните от разследването гласни доказателства за това. Магистратите приеха също, че има реална опасност адвокатът да извърши престъпление против правосъдието, ако е на свобода. Ако бъде признат за виновен, законът предвижда наказание от 2 до 8 години затвор. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана пред Варненския апелативен съд на 12 декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право