Оставиха в ареста иранеца, пренасял над 200 кг хероин в кутии за подправки

Пловдивският апелативен съд отказа да уважи жалбата на иранския шофьор Вахид Н. против определение на Окръжен съд - Хасково, с което му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

На арабина е повдигнато обвинение в престъпление по чл. 242, ал.4, вр. ал.2 от Наказателния кодекс - пренасяне през границата на страната на 240,7 килограма хероин на обща стойност 13 915 000 лв. Дрогата била скрита в 468 консервени кутии за подправки - панировка за пиле, в товарен камион "Сканиа" с прикачено към него ремарке.

Съдът намери, че срещу Вахид Н. е повдигнато обвинение за извършено тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 15 до 20 години и друго по-леко наказание. От данните по делото може да се направи обосновано предположение за извършено от обвиняемия престъпление по чл. 242 ал.4 вр. ал.2 от НК.

Налице е и реална опасност обвиняемият да се укрие заради тежестта на санкцията, предвидена за престъплението, за което по отношение на Вахид Н. е предявено обвинение. В случая се касае за голямо количество хероин на изключително висока стойност, в несено в страната ни след един предварително прецизно организиран трафик с участието на лица от Иран, през Турция и България, като наркотикът е бил предназначен за разпространение на територията на друга държава - членка на ЕС. Отделно от това обвиняемият е чужд гражданин, няма адрес в страната, липсва каквато и да било възможност той да се установи в България.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право