Само главният машинист на дерайлиралият в Хитрино влак остава в ареста

Само главният машинист Димитър Михнев остава в ареста с постоянна мярка

Окръжният съд в Шумен остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" главния машинист на дерайлиралата композиция в с.Хитрино

Димитър Михнев /41г./. В 18,30 ч. се очакваше съдът да вземе решение и за втория машинист Радослав Петков/64г./ и съдия Мариана Георгиева обяви, че не уважава искането на прокуратурата за постоянен арест. Обвиненият беше освободен освободен да си отиде у дома в Русе.

По-рано прокурор Маргарита Георгиева бе категорична, че превишената скорост, с която се е движел влака от 78 км//ч. при позволени 40 км/ч. е причина за дерайлирането и настъпването на ужасяващите последствия - 7 жертви, 26 ранени, десетки разрушени сгради и евакуация на хората посред зима. Тя настоя, че деянието и двамата дейци се отличават с висока обществена опасност, има опасност да се укрият и да извършат друго престъпление.

Адвокатите и на двамата обвиняеми настояха, че съсредоточаването само върху скоростта и двамата машинисти е нередно. Те разкриха, че в един от общо 20-те тома с натрупани доказателства има протокол от агенти на ДАНС за незаключена входна стрелка на железния път.

По-късно извън съдебната зала прокурор Маргарита Георгиева каза, че това е несъстоятелно. Тя може да протестира освобождаването на Петков, но обяви, че все още не е взела решение. Евентуално обжалване или протест ще бъдат гледани на 3 януари от апелативния съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право