Оставиха в ареста петимата задържани за лихварство в Димитровград

Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на петимата братя от кв. „Мрийно“ в Димитровград, обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за лихварство и изнудване чрез заплахи и насилие. Това съобщават от Апелативна специализирана прокуратура. Те са задържани на 8 април 2019 г. при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Димитровград и региона. Шестият брат от фамилията, който също е участвал в групата, се укри и е обявен за общодържавно издирване.

Според събраните доказателства групата е действала от седем години, през това време жертвите ѝ не са смеели да се оплачат от страх за живота си.

Братята давали заеми предимно на малоимотни хора срещу високи лихви – най-често от 50 до 100 процента. При забавяне на връщането на заема, лихвите скачали двойно, следвали заплахи и физическо насилие. При невъзможност хората да изплатят дълговете си заедно с умножените лихви, участниците в групата посягали на техни недвижими имоти или склонявали някои от тях към проституция.

Специализираният наказателен съд прие тезата на прокуратурата, че ако останат на свобода, обвинените могат да извършат други престъпления или да се укрият.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право