Оставиха в ареста пловдивските полицаи, задигнали цигари за 300 000 лв. от контрабандист

Двамата пловдивски полицаи, които на 27 май вързаха със свински опашки контрабандиста на цигари без бандерол Ерхан Хакков и задигнаха 75 мастербокса (37 500 кутии) за близо 300 000 лв., остават за постоянно в ареста. Това е решението на съдията от Пловдивския окръжен съд Михаела Буюклиева, която уважи искането на прокурорката Анна Викова за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 32-годишния служител на Криминална полиция Петър Атанасов и 43-годишния Стефан Модев от Общинска полиция.

Двамата се опитаха да скрият лицата си от тв камерите и обективите в Съдебната палата, а след това декларираха пред магистратите, че са невинни и не са извършили престъпленията, в които са обвинени.

Оказа се, че сигналът за обира не е подаден от потърпевшия Ерхан Хакков, а от собственика на склада на "Кукленско шосе", който видял баталните сцени с поставянето на белезници и връзването със свински опашки на наемателя си на записа от охранителните камери.

Според адвокатите на двамата обвиняеми Зоя Тошкова и Светлана Званчева записите били много неясни. Те поставиха под съмнение и разпознаването от свидетели на техните клиенти. Атанасов и Модев пък твърдят, че отишли в склада на "Кукленско шосе", за да търсят майстор за прахово боядисване на колите си.

За престъплението по чл. 199 от Наказателния кодекс, по който са им повдигнати обвинения, законът предвижда затвор от 5 до 15 години плюс възможност за конфискация до 1/2  от имуществото на двамата обвиняеми. Стефан Модев е и с второ обвинение - по чл. 338 от НК за неправилно съхранение на законно притежавано оръжие. След като прехвърлили 75-те мастърбокса с цигари без бандерол от микробуса "Фолксваген" на Ерхан Хакков в друг, собственост на Борислав Борисов, ченгетата оставили контрабандиста вързан и  потеглили в неизвестна посока.

При претърсване в дома на Борисов разследващите намерили 12 пълни и 4 празни кашона с цигари "Бизнес Роялс". От защитата попитаха риторично, защо прокуратурата не е повдигнала никакви обвинения на търговеца на контрабандни цигари Ерхан Хакков, а нарочили клиентите им, които никога не нарушавали реда и в служебните им досиета имало само награди.

Определението на Окръжния съд в Пловдив не е окончателно и ще бъде обжалвано и протестирано от двете адвокатки пред Апелативния съд на 20 юни от 10 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони