Съдът остави в ареста сина на застреляния във Виноградец ресторантьор

Окръжният съд в Пазарджик наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на 21-годишния Димитър Тонкев от село Виноградец, който е син на застреляния в сърцето собственик на местния ресторант „Градина” Наско Тонкев в нощта на 31 август срещу 1 септември при празнуване на рождения ден на 6-годишния Юри Кирилов Влайков. Димитър Тонкев е привлечен като обвиняем за това, а периода от 2 юни 2017 г. до 15 септември 2017 г. е държал с цел разпространение и разпространил на различни лица 2,55 грама марихуана и 0,56 грама амфетамин.

оставиха в ареста Димитър Тонкев- сина на застреляния във Виноградец ресторантьор,

От събраните по делото доказателства съдът счете, че съществува обосновано предположение обвиняемият да е извършил посоченото деяние, налице е реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд в Пловдив в 3-дневен срок. При постъпване на жалба или протест делото е насрочено за 26 септември от 10 часа. 21-годишният Димитър Тонкев бе изправен днес пред съда в Пазарджик, след като Окръжна прокуратура внесе искане за определянето на мярка „задържане под стража“ за 21 годишният мъж, който бе уличен в търговия с наркотични вещества. Според разследващите той е разпространил на различни лица 2,55 грама марихуана и 0,56 грама амфетамин в периода от 26 август до 15 септември.

Според близките на арестуваните става въпрос за репресивна мярка срещу хората, които са говорили против бившия председател на Общинския съвет Лазар Влайков. Наблюдаващ прокурор на делото е Димитрина Ганчева, която заяви, че шестима свидетели са дали показания, че са купували наркотични вещества от Тонкев. Трима от тях са били още по-конкретни като са посочили, че са напазарували от обвиняемия на 2 юни, 26 август и 15 септември.

Според обвинението Димитър се препитава единствено от търговия с наркотици, тъй като преди три месеца се е изнесъл от бащиния си дом и е заживял с приятелката си на съпружески начала, без да има досег до работата в ресторант „Градина“ и земеделието, с което  семейството иначе се занимава. Обвинението приема за доказано и това, че от 3 години насам Тонкев се занимава с търговия на марихуана, а от година насам пласирана и амфетамини. Сведенията от селото са, че Димитър Тонкев води охолен начин на живот, а характеристиките за него за в подкрепа на поисканата от държавното обвинение за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът не уважи искането на защитата за по-лека мярка - „подписка“, „парична гаранция“ или „домашен арест“, какъвто в момента е наложен на Лазар Влайков по делото за смъртта на Наско Тонкев. Според адвоката на Димитър Тонкев Нягол Панев стойността на откритите и иззети от клиента му и не надхвърлят 12 лв. и е смешно за тази сума човек да бъде оставен за постоянно в следствения арест. Освен това в нито една от четирите къщи, обискирани на 15 септември, не са намерени наркотици, бе другият силен довод на защитата, който също не бе взет под внимание от окръжните магистрати в Пазарджик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право