Оставиха зад решетките латвиец за пране на пари

Съд

Обвиняемият Янис хакнал компютъра на бургаско училище и изтеглил близо 80 000 лв. от сметката му

Варненският апелативен съд потвърди ареста на 27-годишния латвиец Янис Ченявскис, задържан миналата седмица под стража и разследван за пране на пари.

Пресслужбата на Варненския апелативен съд припомня, че латвиецът е бил задържан докато тегли пари от банковата сметка на свое дружество, регистрирано в края на м. ноември тази година. Седмица след регистрацията по сметката му в българска банка постъпили 79 885 лв.

Разследващите установили, че постъпленията на пари в сметката на латвиеца станали след като обвиняемият проникнал в компютър на ОУ“Л. Каравелов“ в Бургас, от който се извършвало интернет банкиране. От разплащателната сметка на учебното заведение той прехвърлил 79 885 лв по сметка на своето новооткрито дружество. На 7 декември Янис изтеглил 2000 лева и дал заявка да изтегли още 18 000 лева. При опита да го направи, бил задържан в банковия клон на варненска банка. Латвиецът е обвинен в пране на пари, осъществено двукратно в съучастие с неизвестни лица.

Престъплението е тежко по българския закон и се наказва със затвор от 1 до 8 години. Събраните в хода на следствените действия доказателства и материали обосновават предположението, че Ченявскис е съпричастен към деянието, а и може да се укрие. След като пристигнал в България той отсядал в различни хотели, дори без да се регистрира. Пред съда чужденецът заявил, че в ареста се чувствал като животно в клетка и че нямал осигурени елементарни условия. Той поискал да се върне в родината си и ако бъде призован щял да се яви пред българския съд.

Но апелативните магистрати го ставиха зад решетките и определението им не подлежи на обжалване.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право