Оставката на Порожанов искат биофермерите (обзор)

Биопроизводителите протестираха и пред Министерски съвет.

Вместо за агроекология субсидиите отиват предизборно към общините

Нито едно от исканията на производителите няма резон, отговори министърът

МЗХ определи 59 нарушения, при които им взима сертификата

Незабавна оставка на министъра на земеделието Румен Порожанов и чиновниците му поискаха биопроизводители на протест в София. Те обвиниха ведомството в геноцид срещу българското биоземеделие, заради промените в Наредба №5 за правилата на биологично производство, етикетиране и контрол и спрените субсидии за агроекология.

Промените в наредбата поставят сектора в риск, защото позволяват всеки един момент сертификатът на фирмите да бъде отнет, както и на компаниите, които ги лицензират, обясни Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти.

“Тук няма наредби, които да се пишат съвместно с бизнеса и потребителите. Тук някакъв чиновник решава и създава наредба, която държи цял сектор в шах”, посочи тя. По думите й в 30 страници в Наредба №5 са посочени възможни нарушения, срещу които ще бъдат налагани санкции на производителите.

“При 59 от тези нарушения санкцията е отнемане на сертификат. При други 60 нарушения се отнема временно разрешението за производство за 3 или 6 месеца. Ние трябва да сме полубогове, за да отговорим на тези изисквания”, обясни Ралчева.

Тя даде за пример белгийската наредба за биопроизводство, според която сертификат се отнема при едва 5 нарушения.

Същите чиновници, които писаха тази наредба, сега отнеха лиценза на две фирми, които издават сертификати. В министерство на земеделието няма желание за диалог, но ние това няма да го търпими и затова настояваме за оставката на министър Румен Порожанов и всички лица, които забъркаха тази каша, категорична беше Ралчева.

Парите за агроекология и тази година са спрени, което е нетърпимо, заяви пред “Труд” Слави Трифонов, председателят на Националната Био Асоциация. По думите му при първия прием хората с големи площи взели по 1 милион лева субсидии - основно за технически култури и парите свършиха. Така през 2015 г. свърши бюджетът по мерките за агроекология. “През 2017 г. служебното правителство обяви, че има 95 млн. лв. дефицит по старата мярка 214 и новите - “Агроекология и климат” и „Биологично земеделие”. По-късно Румен Порожанов като министър обяви, че дефицитът по бюджета им е 60 млн. лв. Оттогава вече трета година умишлено мерките се държат в дефицит и няма плащания към биопроизводителите, а парите се пренасочват към общините, защото идват местни избори”, твърди Слави Трифонов.

Европейската комисия вече е сезирана за проблема и се очаква проверка от експерти от Брюксел. Парите от ЕС могат напълно да спрат, защото една такава проверка ще покаже, че средствата са разпределяни неправилно, посочи той.

В отговор министърът на земеделието Румен Порожанов даде брифинг, на който обяви, че според него нито едно от исканията на биопроизводителите нямало резон. (Какво отговори министърът виж в карето.)

Фермерите обаче се заканиха, че протестите им няма да приключат докато Порожанов не подаде оставка.

 

Производителите чакат среща с премиера Борисов

Протести и пред Министерски съвет

Протестиращите биопроизводители поискаха помощ от премиера Бойко Борисов.

Има един единствен човек, който решава проблемите в тази държава, и това е премиерът Бойко Борисов, заяви Албена Симеонова, която е председател на Българска Асоциация Биопродукти. След протеста си пред сградата на земеделското министерство фермерите се отправиха към Министерски съвет.

Искаме да се уволнят тези, които направиха тази осакатена наредба, която прави всичко възможно да осакати българското биоземеделие, каза Симеонова. Тя, заедно с колегите си Веселина Ралчева и Благовеста Василева влязоха в приемната на Министерски съвет. Те обаче не бяха приети от премиера, а от началника на кабинета му. Биопроизводителите получиха уверение, че ще им се обадят за среща.

 

Стоилко Апостолов, управител на “Биоселена”: Европа ни чува

Ние членуваме в европейския клон на международната асоциация на движенията за биологично земеделие. Така че Европа ни чува със сигурност, изпратили сме и писма до европейския офис на международната организация, имаме изпратени писма и до Европейската комисия и нашите искания вече се разглеждат. Това, което получихме по имейл е, че настояването на Европейската асоциация на биологичните производители е всички текстове, които касаят биологичното земеделие, да бъдат разглеждани със заинтересованите страни. Тоест не може министерството на земеделието - поне не е редно - да прави само наредби и да си ги изпълнява само. Гражданският контрол е много важен. Подкрепя ни европейската асоциация, така че имаме шансове за успех.

 

Земеделският министър: Диалог има, но оставка няма

Нямало резон в протестите

“Диалог винаги има, но оставка няма”. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на извънреден брифинг в Министерски съвет, след протеста на биопроизводителите.

Случва се често да ми благодарят, но и да се сърдят. Когато има нарушения и те са установени, аз не мога да си затворя очите, каза още министърът.

Според него нито едно от исканията на биопроизводителите нямало резон. Към момента България няма спрени средства за биологично производство по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Още по време на първите приеми по мярката за биологично производство през 2015 г. и 2016 г., която е с бюджет от 300 млн. лева , той е бил надхвърлен с над 50 млн. лева. Имаше искания да се отворят допълнителни приеми, това обаче няма как да стане, категоричен е той.

Порожанов коментира и темата с отнетия лиценз на фирми, които издават сертификати на биопроизводители. “В случая с “Кю сертификейшън” ние не сме отнемали разрешителните. Те не бяха удължени заради неточности в изискуемата документация”, каза министърът.

Той изрази мнение, че е малко странно контролираните да защитават контролиращия. “Окончателно бяха установени 18 неотстранени несъответствия. Намерили сме основания, за да не пресираме производителите и да не прекъсваме биологичния ангажимент, да представят договор до 30 април”, уточни Порожанов.

Според министъра всеки има право да избере с кой да сключи договор, а въпросната фирма има право след шест месеца, ако е изрядна, да получи разрешение за опериране. “Контролът, който извършваме, е, за да гарантираме високо качество при биохраните”, каза още той.

 

Албена Симеонова, председател на Българска Асоциация Биопродукти:

Опитват се да затрият един цял сектор

Българското биопроизводство е сложено на карта и има опасност изобщо да се загуби в момента, в който цял свят, особено Европа, говори за това, че трябва да се обърне внимание на производството на здравословни храни, на опазването на околната среда. В България правят всичко възможно да затрият българското биопроизводство.

Колегите са се събрали и искат оставката на министър Порожанов, защото министърът не ни обърна достатъчно внимание. Следващият път ще бъдем два и три пъти повече. Това, което искаме, са много прости неща. Искаме ясни правила и права, равни на европейските ни колеги. Искаме тези, които осакатиха Наредба 5, да си заминат от МЗХГ.

Хората, които днес протестират, са тези които произвеждат без пестициди, торове и ГМО. Използват ги тези, които днес не са на улицата. Това са първите 20, които получиха една трета от субсидиите и заради които парите за младите биофермери свършиха.

 

На производителите на плодове и зеленчуци

Наредба удря и организациите

И производителите на плодове и зеленчуци са недоволни от поредната наредба на Министерството на земеделието, храните и горите.

В писмо до ведомството на Порожанов от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци представиха четири основни възражения по измененията в Наредба 11 за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци.

Една от промените предвижда да се забрани на организациите да теглят банкови заеми за изпълнение на инвестиционните си намерения. Мотивите на чиновниците са, че подобни заеми може да се отпускат само за покриване на лихви и то при възникване на кризисни ситуации. Според производителите обаче абсолютно невъзможно е изпълнението на даден проект без наличието на привлечен капитал, затова те смятат предложения текст за абсурден.

Второто възражение е свързано с изискването годишните финансови отчети на организациите да се заверяват от независим одитор, което би довело до допълнителни и необосновани разходи.

Производителите на плодове и зеленчуци са против връщането като допустими разходи за създаване на оранжерии, но само от стъкло. Те оспорват и искането на администрацията подобренията в оранжериите да се използват поне 10 години след датата на получаване на финансова помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес