Оставката на социалния министър Бисер Петков е изненадваща, заяви Хасан Адемов

"Не знам каква е причината за оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Тя е изненадваща, действително напрежение има и то е породено от факта, че хората с увреждания имат своите основания да протестират от една страна, а от друга страна невъзможността да бъде решен този проблем в кратки срокове с усилията единствено и само на социалния министър е вероятната причина за подадената оставка". Това каза председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов пред БНР. 

"Според мен в решаването на този проблем трябва да бъде ангажирано цялото правителство и най-вече министърът на финансите, защото лично аз не съм убеден, че в рамките на този финансов ресурс, с които разполага министърът на труда и социалната политика за политиките на хората с увреждания проблемите не могат да бъдат решени. Например, 162 млн.лв. са парите за интеграционни добавки. Отделно има 16 хиляди асистенти за хората с увреждания, но всичко това няма как отговори на очакванията на хората с увреждания. Разрастването на протеста е също част от проблема", коментира той.

Адемов съобщи, че за утре е насрочено заседание на междуведомствена работна група, в която участват и хора с увреждания и прогнозира: "Всеки следващ министър, който и да е той, ще има сериозен проблем, защото Националният съвет за интеграция на хората с увреждания от една страна и останалите, които са извън него, трудно разговарят дори помежду си. От една страна социалният министър полага усилие да разговаря отделно с тях, което е категорично неприемливо и за едната и за другата страна, но от друга страна няма как да бъдат събрани заедно, защото имат коренно противоположни разбирания за решаването на проблемите. Затова ми се струва, че социалният министър трябва да бъде подпомогнат от цялото правителство."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България