Оставки в БАБХ заради незаконното клане на птиците от столичния зоопарк искат от “Четири лапи”

Организацията е подала сигнал до прокуратурата за нарушенията на служителите на агенцията

За оставки в Българска агенция по безопасност на храните след незаконното умъртвяване на близо 130 екзотични птици в понеделник настояват от “Четири лапи”.

От най-голямата българска организация за защита на животните са категорични, че инспекторите на агенцията са превишили правомощията си изземайки и умъртвявайки над 100 екзотични птици, настанени в столичния зоопарк , заради съмнения за птичи грип. Също така, с действията си те са нарушили определение на Административен съд - София, който е постановил спиране на заповедта за умъртвяване на птиците.

Не на последно място, от “Четири лапи” имат сериозни опасения относно достоверността на пробите за птичи грип, които според съобщение до медиите на БАБХ са дали положителен резултат. Организацията стартира онлайн петиция с искане Министърът на земеделието и горите Румен Порожанов за освободи от поста му изпълнителния директор на агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Петицията е достъпна на адрес: https://bit.ly/2tbckVW

На 20 февруари на ГКПП Видин на влизане от Румъния са задържани около 130 бр. птици, както и други животни, които са били транспортирани без нужните документи за произход от превозвача. Още същия ден с разпореждане на Регионална инспекция по околна среда и води - Монтана животните са настанени в Зоологическа градина - София в качеството й на спасителен център, с цел определяне на видовия състав поради основателни предположения, че сред животните има и такива, защитени от Вашингтонската конвенция.

На 23 февруари инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните - гр. София посещават зоопарка и обявават, че имат заповед птиците да бъдат умъртвени, тъй като вероятно произхождат от страна от ЕС, в която има регистрирани случаи на птичи грип. Служителите на агенцията по безопасност на храните не са допуснати карантинното помещение в зоопарка, където са настанени птиците, а още същия ден към Административен съд - София е подадено искане за спиране на изпълнение на заповедта за умъртвяване. Междувременно е открит собственикът на животните, който показва документи за покупката им от Унгария - страна, в която няма случаи на птичи грип от есента на миналата година. В края на работния ден в петък до ОДБХ-София по факс е изпратено определението на Административния съд, с което се спира изпълнението на заповедта за умъртвяване на птиците.

На 26 февруари екип от трима инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните - гр. София, ръководен от началника на отдел “Здравеопазване на животните” д-р Емил Славев, отново посещава зоопарка и след изключинелно арогантно поведение иззема настанените там 124 бр. птици от различни видове. След изземането на птиците от столичния зоопарк, те са откарани в животновъден обект в радомирското село Владимир и са умъртвени в газови камери от инспекторите на ОДБХ-София.

На 27 февруари в зоопарка е извършена нова проверка от инспектори на ОДБХ-София и е връчено предписание за отстраняване на административни нарушения. Малко по-късно на сайта на Българска агенция по безопасност на храните е публикувана информация, че зоопаркът е поставен под карантина, заради положителна проба за птичи грип у две от умъртвените птици. Пробите са били взети от 4 от животните след тяхното умъртвяване, като положителният резултат е обявен доста преди изтичане на обичайния срок за получаване на анализ. До края на деня не е връчена заповед за поставяне на зоопарка под карантина, такава пристига едва в края на следващия ден. Същевременно от Министерство на земеделието и храните обявяват, че започват проверка на действията на БАБХ след сигнали на граждани и неправителствени организации.

От “Четири лапи” считат, че с действията си БАБХ е нарушила Закона за ветеринарномедицинската дейност, разпореждане на Административния съд, установени процедури при разпореждане с диви животни, като не е уведомила Министерство на околната среда и водите за предприетите действия и не на последно място - Наказателния кодекс умъртвявайки противозаконно гръбначни животни. За всички тези нарушения от организацията вече са подали сигнал до прокуратурата. Според представители на “Четири лапи”, некомпетентните и арогантни действия на инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните са недопустими за представители на държавна институция.

От „Четири лапи“ са категорични, че не за първи път служители на Българска агенция по безопасност на храните умъртвяват напълно здрави животни в нарушение на действащите законови разпоредби, като припомнят случай от края на 2016 г., когато от агенцията иззеха заради липса на документи при транспорт и умъртвиха четири спасени от клане коня и две кучета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България