Останахме без доставчик на ваксини

Липсват различни позиции за имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, коремен тиф, бяс, антракс

Обществената поръчка е за 22,7 млн. лв.

Тръжната процедура за доставка ваксини от задължителния имунизационен календар беше прекратена със заповед на служебния здравен министър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев. В решението, качено на сайта на ведомството, се посочва, че причината е в липса на подадени оферти.

Става въпрос за имунизации с обособени позиции, както следва - №3: ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит; №4: ваксина срещу бяс; № 5: ваксина срещу коремен тиф; № 6: човешки специфичен именоглобулин срещу кримска хеморагична треска; №7: серум срещу антракс; №8: противобутилинов серум.

Процедурата за задействане на обществена поръчка за имунизациите беше открита в последните дни на кабинета „Борисов“ от бившия министър Петър Москов и неговия заместник д-р Адам Персенски. Тя е на стойност 22,7 млн. лв. Причините за липсата на желаещи участници се изясняват. Част от тях са свързани с много специфични изисквания, поставени пред доставчиците от българска страна, което значително стеснява кръга; ненавременно планиране на нужния брой имунизации; административни пречки.

Решението за прекратяване на тръжната процедура може да бъде обжалвано в срок до 20 март пред Комисията за защита на конкуренцията.

Очаква се здравното ведомство да обяви нова процедура или да се мине към пряко договаряне.

За да се решат проблеми от този тип, Семерджиев инициира промени в наредбата за имунизации, като се предвижда търговете да се правят за период от три години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве