Останки от антична крепост откриха край благоевградско село

 

Останки от антична крепост откриха, при прокарването на път, край благоевградското село Изгрев.

Работниците с булдозер копаели, когато се натъкнали на каменни плочи, керемиди и метални обкови. На пръв прочит останките са датирани  от римския период, 3-ти – 6-ти век от новата ера. Строежът на пътя към гробището е временно е спрян, което ядосва хората, защото го чакат от десетилетия. Но в същото време се радват, че може да се окаже откритието значимо.

Археолозите от музея направиха оглед на място и установиха,че  останките обхващат целия хълм около гробището. Все още не знаят със сигурност колко значима е тази крепост.

Затова очакват свои колеги от София, които ще направят проучвания на място.

„Колегите установиха, че имаме доста голям археологически обект, който към момента не е регистриран на археологическата карта на България. Обадихме се  в Министерство на културата, за да поискаме комисия, която да дойде да  идентифицираме този обект", разказа  директорката  на Регионалния исторически музей в Благоевград Христина Цонева.

Има открити и предмети, които са изографисани. „Според разпоредбите при откриване на такъв археологически обект се предприемат спасителни археологически проучвания, които целят установяване на характера на археологическия обект, както и неговите размери и се предприема цялостно проучване", допълни още музейната шефка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България