Остра миризма на птича тор задуши две горнооряховски села

Еколози от Велико Търново извършиха незабавна проверка по сигнала за неприятна смрад

Екоинспектори от Велико Търново са извършили незабавна проверка по сигнал за неприятна миризма в горнооряховските села Първомайци и Поликраище. Местните жители усетили задушливата смрад на птича тор, която се е появила след торене в земеделски имот в местността „Мочура“ до Поликраище. В момента на проверката на РИОСВ торенето е било приключило.

Земеделският производител, извършил обработката е уведомен, че в най-кратък срок трябва да извърши заораване на разпръснатата тор.

Направен е оглед и около моста на р. Росица на главния път Велико Търново – Русе и около Птицекомбината в Поликраище. Не е установена миризма на тор и видимо замърсяване на реката. Огледан е участък на р. Янтра до Първомайци и Помпената станция, припомпваща отпадъчните води от канализацията на Първомайци до главния колектор на Горна Оряховица. Не е установено нерегламентирано заустване в реката и неприятна миризма. Констатирано е, че станцията работи.

"Съгласно Регламент (ЕО) №1069/2009 на Европейския парламент и на съвета от 21 октомври 2009 г. оборският тор е определен като страничен животински продукт – материал от категория 2. Според регламента този материал се прилага без преработка върху почвата. Според Закона за почвите компетентен орган, осъществяващ контрол върху внасяне в почвите на торове, компост и други подобрители, на биологично активни вещества и хранителни субстрати е Министерство на земеделието, храните и горите и неговите структури – Българска агенция по безопасност на храните, съответно Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). По тази причина инспекцията ще уведоми ОДБХ – Велико Търново за резултатите от проверките за предприемане на контролни действия по компетентност", информираха от екоинспекцията в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България