Остра реакция срещу паметник на арменски генерал

Арие Гут, експерт в областта на международните отношения

Няма място за паметника на фашиста и антисемит Карекин Нъждех в България - държавата, която спаси десетки хиляди евреи. Това призова в позиция, изпратена до “Труд” Арие Гут, израелски експерт в областта на международните отношения. Повод за острата реакция е изграждането на паметник в чест на генерал Карекин Нъждех в Комплекс “Двор на Кирилицата” в Плиска. Гут отбелязва, че не цели намеса в суверенните права на народите да тълкуват своята история, но подчертава, че не трябва да се мълчи, “когато хората, замесени в чудовищните престъпления на Холокоста, се превръщат в национални герои”.

“Целта на арменския легион, водена от генерал Нъждех е да нахлува и убива евреи и други неуместни за германската армия”, допълва израелския експерт.

Федерацията на ционистите в България беше сред първите организации, който се обяви против идеята, изпращайки възразителни писма до Министерски съвет и до премиера Бойко Борисов.

Председателят на федерацията Яков Джераси изпраща призив изграждането на монумента да бъде незабавно спряно и до кмета на Община Каспичан Милена Недева, определяйки генерал Карекин Нъждех, като “нацистки сътрудник и е отговорен за смъртта на 17 645 евреи, 824 цигани и отговорник за безкрайни зверства над азербайджанци”.

В отговор на Джераси, кмета Милена Недева посочва, че идеята за паметника е частна инициатива на Карен Алексанян, а Община Каспичан няма правната възможност да разрешава или забранява поставянето на паметници и паматни плочи в посочения комплекс.

След повторен призив от страна на Джераси, Недева спира откриването на паметника.

Ето и цялата позиция Арие Гут, израелски експерт в областта на международните отношения, публикувана без редакторска намеса:

Няма място за паметника на фашиста и антисемит Карекин Нъждех в България, която спаси десетки хиляди евреи

В края на ХХ век и в началото на XXI век масовите убийства на хиляди хора стават основния пункт на духовни, морални и политически конфликти, привличайки в себе си всички останали проблеми. Холокостът е ужасна и непоносима дума за паметта на еврейския народ. Това е болката, страданието, унижението, оскърблението, зверството, варварството, масовото унищожаване на еврейския народ от бруталния и неистов фашистки режим.

Ние не се намесваме в суверенните права на народите да тълкуват своята история, историческо минало и да увековечават паметта на своите национални герои. Но ние не трябва да мълчим, когато хората, замесени в чудовищните престъпления на Холокоста, се превръщат в национални герои.

Как ние, израелците, да реагираме на издигнатия преди две години в Ереван паметник на съучастника на нацистите, фашист и антисемит Карекин Нъждех? Може ли една държава да нарече за своя герой фашистки престъпник, обвинен в престъпление срещу човечеството? Увековечаването на паметта на арменския фашист и антисемит генерал Карекин Нъждех е срам и оскърбление за паметта на жертвите на Холокоста. За мен лично, за човек, чийто дядо е загубил всички членове на семейството си, които са били убити от фашистите в Украйна, това е непоносима болка в душата. Ето защо за мен това е лична трагедия.

В Армения дълги години, въпреки неголемия брой на общността, евреите са подложени на морално насилие, което се изразява в публикуването на антисемитски книги, провеждане на антисемитски предавания по телевизията, както и многократно оскверняване на мемориалната плоча на жертвите на Холокоста в Ереван.

От моя гледна точка, поставянето на паметник на арменския фашист и антисемит генерал Нъждех в Ереван още веднъж потвърждава, че в съвременна Армения е създаден мащабен култ на тези фашисти, които унищожаваха както представителите на моя народ, така и съветските войници. В тяхна чест са пуснати възпоменателни монети, заснемат се игрални и документални филми.

Наскоро става известно, че в България представители на арменската диаспора са решили да издигнат паметник на Нъждех в Двора на кирилицата в град Плиска. Според замисъла на авторите този двор е създаден за пропаганда на славянската култура и азбуката. Там са издигнати паметници на Александър Пушкин, св. Климент Охридски, Фьодор Достоевски и други деятели на славянската култура. Изненадващо е, че авторите на проекта планират да издигнат на това място паметник на фашист, чиито ръце и съвест са оцветени от кръвта на невинни жертви на Холокоста.

Армения с мълчаливото съгласие и безразличие на световната общност, издига паметник на този фашист, а вече е решено да поставят паметник на този нацист и в България.

Както следва от обвинителното заключение по следствено дело на Нъждех „през 1933 г., обвиняемият Г. Е. Тер Харутюнян специално пътува до САЩ и в други държави, където организира дашнакска младежка организация "Цегакрон", проповядваща расизъм и по същество е фашистка младежка организация". В началото на 1934 г. Нъждех се връща от САЩ в България, където създава отделно своя организация, състояща предимно от бивши дашнаци, която просъществува до Втората световна война.

Освен вестник "Размик", поддръжниците на Карекин Нъждех в България издават също така и фашисткото списание "Раса и родина". А в САЩ излиза "Таронаканутюн", който от своя страна проповядва нещо подобно на арменския фашизъм. Но всички тези групи не успяват да се превърнат в една организация".

По този начин, в навечерието на войната на Германия срещу СССР, Нъждех става известен като лидер на арменските фашисти, информация за когото стига до Берлин. Не е случайно, че още преди германското нападение срещу Съветския съюз през 1941 г. в София от Германия именно за среща с Нъждех пристига Петър Камсаракан, арменски инженер, сътрудник на отдел "С" на Шесто управление за сигурност на Райха, който провежда контраразузнавателна дейност срещу СССР и страните от Близкия и Далечния Изток.

По време на срещата с Карекин Нъждех са разгледани основните насоки на сътрудничество. След започването на войната със Съветския съюз Нъждех става член на "Арменския национален съвет", организиран в Берлин през 1942 г. от германското Министерство на окупираните източни области и предназначен да спомага на германците в борбата със Съветския съюз и установяване в Армения на правителството под протектората на фашистка Германия. През есента 1942 г. по указание на германското разузнаване Нъждех пътува до Берлин. Както става ясно от следствените материали, по време на военните години по негова заповед 40 офицери и военни арменци от България са наети и изпратени за обучение в предградията на Берлин, откъдето след няколкомесечно обучение са изпратени в Крим срещу Съветските войски, за да бъдат прехвърляни по-нататък в Съветска Армения за шпионаж и диверсия и организиране на въстания в случай на приближаването на германските войски към границите на Армения. Нъждех нееднократно изнася пропагандни речи пред военнопленниците-арменци, призовавайки ги към въоръжена борба срещу СССР, и заявява: "Който загива за Германия, той загива за Армения".

Много от българите не са запознати с историческите факти, които се потвърждават от архивни документи. Целта на арменския легион, водена от генерал Нъждех (който лично участва в унищожаването на хиляди евреи) е да нахлува и убива евреи и други неуместни за германската армия. Имено благодарение на арменския легион Симферопол, Евпатория, Алушта, Керч и Феодосия, както и други райони на Западен Крим са напълно изчистени от евреи.

На 24 април 1948 г. на специално съвещание в Министерство на държавната сигурност на СССР Карекин (Тер Харутюнян) Нъждех е осъден на 25 години затвор.

След всички гореизброени факти, българската общественост не трябва да мълчи пред пропагандата на фашизма и да си затваря очите за възможното изграждане на паметник на фашист и антисемит Нъждех на територията на България. Заслужава да се подчертае, че култът на тези кръвожадни фашисти не се осъществява от някои маргинални политически групировки, зад действията им стои държавата, а по-скоро ръководството на съвременната Република Армения.

Аз, като израелец и евреин, чието семейство е преживяло Холокоста, никога няма да забравя, че България е единствената страна в Европа, която е спасила цялата еврейска общност от нацистките лагери на смъртта, а българският цар Борис ІІІ е единственият световен лидер, който се опълчва на Хитлер по време на войната. Патриархът на Българската православна църква, архиепископ Стефан, който активно се бунтува срещу депортирането, в опит да спаси евреите, им издава фалшиви кръщелни свидетелства. Епископ Кирил, който оглавява църквата в Пловдив, заплашва да легне на железопътните линии и обещава на евреите: "Където и да отидете, аз ще отида с вас". България е единствената европейска държава, която успява да защити всички евреи от фашистите. 48 398 евреи в България са спасени от лагерите на смъртта. Ето защо народът на България заслужава правото да бъде наречен с почетното име "Праведници на света".

И след такова мъжество, доблест и голямо човешко достойнство на българския народ към евреите, ми е ужасно неприятно да чуя, че арменците са решили да издигнат паметник на фашиста и антисемита, нациста и дашнака Карекин Нъждех в България. За народа на Израел, който загуби 6 милиона най-добри синове и дъщери, генерал Нъждех е предател и фашист. Историята никога няма да забрави жестокостта на 20-хилядния арменски легион в състава на Вермахта по време на Втората световна война, един от основателите на който е фашистът Нъждех.

След това дали можем безразлично да гледаме на това как в съвременната Армения възхваляват арменския фашист и антисемит и го издигат в ранг национален герой? Не им е достатъчна Армения, затова са решили и в България, която е спасявала евреите, да издигнат паметник на този псевдогерой.

Призовавам Световния и Руския еврейски конгрес, включително руските и българските еврейски организации, които се занимават с Холокоста, да предотвратят тази провокация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България