Остров за двама – любов и поезия

Дни преди празника „Св. Валентин” поетът Димитър Христов зарадва почитателите на поезията с най-новата си стихосбирка „Остров за двама” (ИК „Изида”, 2019). Книгата събира изцяло любовни стихове, написани през последните 8 години, откакто той среща любовта на своя живот – украинската поетеса Ана Багряна.

Изданието става факт, след като през септември 2018 г. Димитър Христов спечели първа награда в Петия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино”. Конкурсът е в памет на големия български поет Евтим Евтимов и е анонимен, оценява се не името и известността на автора, а качеството на творбите. Именно стихотворението „Остров за двама” единодушно е избрано от журито за най-талантливо написана любовна изповед – в синхрон с посланията и стилистиката, завещани ни от незабравимия Евтим Евтимов.

Премиерата на изящното томче, чиято корица е дело на Владимир Пенев, се състоя в Българския културен център в София на 11 февруари и привлече над 100 почитатели на поезията. Събитието се водеше от издателя Пламен Тотев, който открои естетическите качества на книгата, анонсирайки и други предстоящи прояви по повод празника на любовта: „В нашата поредица тази година започваме с „Остров за двама”, после представяме Христо Ботев („До моето първо либе” – стихове и писма), а на 13 февруари ще бъде премиерата на поетичната книга на Добромир Банев „Любов до синьо”. Тази награда за Димитър Христов съвсем не е случайна – тук ще прочетете талантливи творби. Лириката му продължава и развива богатата традиция на българската поезия, вдъхновена от интимния свят на мъжа и жената. Чувственото дионисиевско начало е обогатено със съвременното светоусещане за нежност и очарование, за ласка и съкровеност. Любовта в неговите стихове е копнеж и размисъл, емоционална мисия и посветеност на любимия човек. Тя е повече действеност, отколкото съзерцание и това я прави значима, съдбоносна за целия живот на личността”.

Авторският рецитал на Димитър Христов беше едновременно слово и песен. Известно е, че той е и бард, който сам изпълнява своите песни. В рецитала поетът разчиташе и на професионализма на актрисата Йонка Илиева.

В събитието се включи и неговата съпруга – поетесата Ана Багряна, която прочете негови преведени на украински език стихове.

От новата стихосбирка:

Остров за двама

Димитър Христов

Белязани с росата на страстта,

отплаваме към острова за двама –

все по-далеч от всяка суета,

от всяка пошлост, скука и измама.

Да имаш остров от любов не е каприз,

обаче трябват доблест и доспехи,

да браниш нежния неподражаем бриз,

превърнал във платна сърца и дрехи.

Отплаваме по лунната следа

и шепотът напевен на вълните

тъмнее от кобалт и резеда,

до черно злато нейде в глъбините.

Илюзия или красив мираж

е рискът да се влюбиш безвъзвратно.

Любима, аз съм твоят екипаж,

венча ни любовта сред необята.

Венча ни бурята и ето ни сега,

опърлени от слънце и тревога,

щастливи сме на островния бряг

и нощем под звездите палим огън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура