Осъденият кмет на Брезово води куп дела, за да си запази поста

Безпрецедентно общинската избирателна комисия отказа да го освободи, въпреки че има влязла в сила в присъда

Казусът още е висящ, защото се чака произнасянето на ВАС

Люта битка с всички средства води кметът на Брезово Радньо Манолов (от БСП), за да запази поста си, въпреки че има влязла в сила присъда. Той беше осъден, защото в качеството си на нотариус е заверявал подписи, които не са полагани пред него. Става дума за прехвърлянето на партиди от различни пенсионни фондове към този на ДСК без знанието на техните притежатели, случило се през 2014 г. Заедно с Радньо Манолов подсъдими бяха и зам.-кметът от предходния мандат Димитър Томов, секретарят на общината Стойна Малешкова и служителката на ДСК Стоянка Стоянова. Автор на идеята била Стоянова, а тримата общинари заверявали подписите. Потърпевшите, които с изненада и закъснение научили, че второто им пенсионно осигуряване вече е към ДСК, са около 150. Подписите на петима от тях са заверени от Радньо Манолов.

Четиримата бяха задържани на 22 октомври 2014 г. Написването на обвинителния акт отне 2 години, след това Районният съд го върна заради процесуални нарушение и когато обвинението беше коригирано, Томов, Малешкова и Стоянова признаха вината си и сключиха споразумение с прокуратурата. Радньо Манолов обаче отказа, защото дори и при условна присъда би трябвало да освободи кметския стол. Така делото протече по общия ред, но в крайна сметка през декември миналата година Районният съд в Пловдив го призна за виновен и постанови присъда от 1 година условно, като го лиши за същия срок и от правото да заема обществена длъжност. В края на май 2018-а Окръжният съд потвърди присъдата, с което тя влезе в сила.

Прокуратурата изпрати съдебното решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Брезово, която трябва да освободи Радньо Манолов. Комисията обаче отказа, което е без прецедент, и така казусът стигна до административните съдилища.

Междувременно Радньо Манолов сезира Апелативният съд в Пловдив делото срещу него да бъде възобновено с довода, че присъдата е постановена при„превратен прочит и тълкуване на доказателствата“. Ако това се беше случило и делото беше тръгнало отначало, той щеше да си остане кмет на Брезово. Със свое решение от 2 октомври обаче Апелативният съд отказа да възобнови наказателното производство, защото разпитаните притежатели на пенсионни партиди, прехвърлени към фонда на ДСК, са заявили пред предишните съдебни инстанции, че не са подписвали документи пред Радньо Манолов, а неговият щемпел стои под книжата. Доказателствата не са били събирани избирателно; не липсват източници за установяване на съществени обстоятелства от предмета на доказване; обсъждането на доказателствата не е било изпълнено едностранчиво, изопачено или тенденциозно, като не им е придадено съдържание, каквото те нямат; фактическите констатации не са били изградени върху негодни доказателствени средства. В последна сметка кредитирането на разобличаващите доказателства е изведено след законосъобразен доказателствен анализ и приемливо изложени отговори на възраженията на защитата», е записано в аргументацията на съдебния състав.

Решението на Апелативния съд в Пловдив е окончателно и така този опит Радньо Манолов да остане начело на община Брезово удари на камък.

Казусът с поведението на Общинската избирателна комисия обаче още е висящ, защото се чака произнасянето на ВАС. Ако това не се случи до края на октомври, до предсрочен вот в Брезово едва ли ще се стигне, защото Законът за местното самоуправление и местната администрация предвижда, ако до редовните избори остава под 1 година, Общинският съвет да избере временен управник.

 

Правоприлагане по брезовски

Общинската избирателна комисия в Брезово заседава по казуса с влязлата в сила присъда на кмета Радньо Манолов на 13 юли т. г. И се оказва, че за членовете й повтаряният като мантра израз, че съдебните решения не се коментират, а се изпълняват, не важи. От 11-те й членове на заседанието присъстват 8, шестима от които гласуват против прекратяването на правомощията на кмета на Брезово. Представителката на ГЕРБ в общината Нели Минчева сезира Административния съд в Пловдив за това решение, протест внася и Районната прокуратура. На 16 август административните магистрати се произнасят,че отказът на Общинската избирателна комисия да освободи Радньо Манолов е грубо погазване на закона.

"ОИК няма правомощие да отказва изпълнението на присъда, след като същата е влязла в сила. Извършеният от ОИК отказ да прекрати пълномощията на кмета на община Брезово съставлява грубо нарушение на материалния закон (чл. 42, ал. 4, вр. ал. 1, т. 4, от Закона за местното самоуправление и местната администрация). Недопустимо е, след като е лишено дадено лице от възможността да заема държавна длъжност кмет на община, ОИК да отказва да прекрати неговите пълномощия", гласят част от мотивите към решението на съда.

То обаче е обжалвано пред ВАС и така краят на сагата не се вижда. Преди години някогашният областен управител на Пловдив Андон Андонов казваше, че комунизмът вече е жив само по оста Хавана – Брезово – Пхенян. И май ще се окаже прав.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи