Осъден за убийство на приятел жали присъда от 15 г затвор

Мъж, заклал приятел по чашка с над 11 удара с нож, обжалва в Апелативния съд във Велико Търново постановената на първа инстанция 15-годишна ефективна присъда.

Андрей П. от Свищов имал наследствена къща в русенското село Новград. Съседите му го познавали като човек с тежък характер, който лесно избухва и има тежко пиянство. На 20 ноември 2015 г. той поканил в дома си Иван Н., за да се почерпят. След третата ракия обаче възникнал спор и свищовлията грабнал кухненски нож, с който надупчил тялото на приятеля си 11 пъти. След като нанесъл последния удар и се убедил, че пострадалият е мъртъв, злодеят позвънил на телефон 112. Обяснил, че като се върнал в селото, намерил в къщата си мъртъв човек, когото не познава.

После отишъл в хранителния магазин и казал на собственика, че къщата си има убит човек и поискал да дойде да го види. След известно колебание и като изпратил един доставчик, търговецът се съгласил. Влязъл в двора на къщата и през отворената входна врата видял, че на пода в коридора лежи окървавен човек. Той незабавно подал сигнал на спешния телефон 112.

Междувременно пристигнал медицински екип от ЦСМП - Русе, който констатирал смъртта на Иван Н. Подсъдимият не напускал местопроизшествието и през цялото време стоял пред дома си. Бил тестван за алкохол с дрегер, който показал 1,88‰ концентрация на алкохол.

Съдебно-медицинската експертиза установила, че смъртта на Иван Н. е настъпила в резултат на остра кръвозагуба и остра дихателна недостатъчност, в резултат на прободните рани с нож в тялото му. Три от тях са довели до разкъсвания на магистрални кръвоносни съдове и дихателни пътища.

За убийството първоинстанционният съд е присъдил 15 години затвор за Андрей П. от Свищов, както и по 45 000 лв. кръвнина, които да заплати на съпругата и двете деца на убития. Делото в Апелативен съд - Велико Търново, което ще се гледа идната седмица. То е образувано по протест на Окръжна прокуратура - Русе и въззивна жалба от защитника на подсъдимия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право