Осъдиха безработен младоженец, взел си 15-годишна булка

Районният съд в Берковица наказа с четири месеца затвор условно и обществено порицание безработен и неграмотен мъж взел си за жена 15-годишно момиче, на което направил и дете. Д. Т. живее в ромския квартал на Берковица, където често идвала на гости при роднини малката Перла Б. от Монтана.

През есента на 2016 г. момичето и берковчанинът се запознали, започнали да се срещат, залюбили се и през октомври 2017 г. решили да заживеят заедно. Със благословията на родителите влюбените вдигнали шумен годеж по ромските обичаи, но не сключили брак, тъй като булката била непълнолетна. Година по-късно Перла родила момиченце, което бащата припознал. След раждането обаче държавните служби научили за незаконното съжителство и завели дело срещу младоженеца.

Пред съда Д. Т., който вече е заставал пред съда за хулигански действия, се призна за виновен и магистратите намалиха присъдата му от 6 месеца на 4 месеца затвор, които бяха отложени с изпитателен срок три години. Мъжът бе наказан и с обществено порицание - присъдата му ще бъде публично окачена насред ромския квартал „Раковица” в Берковица за един месец. Всяка година в област Монтана се гледат около десетина дела за незаконно съжителство на мъже с малолетни и непълнолетни момичета. Повечето от подсъдимите се отървават с глоби или условни присъди. По данни на социалните служби през миналата 2018 г. в област Монтана има 51 непълнолетни майки с 56 деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право