Осъдиха бивша агрошефка, ощетила държавата и Берковица със земи за 4,6 млн. лева

Снимка: Архив

Софийският апелативен съд е потвърдил присъдата на Юля Пиперкова, бивш началник на общинска служба „Земеделие и гори“ в Берковица, за извършена от нея безстопанственост. Някогашната агрошефка е допуснала с бездействието си земи, стопанисвани от държавата и община Берковица за над 4,6 млн. лева да станат собственост на сдружение, в чието ръководството била и тя, съобщиха от Апелативна прокуратура - София.

Досъдебното производство за длъжностно престъпление срещу Пиперкова е образувано през 2013 г. от Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Юлия Пиперкова е била назначена за началник на Общинската служба „Земеделие и гори“ през 2003 г. През лятото на 2004 г. сдружението „Българско училищно настоятелство – град Берковица” поискало да му бъде признато право на собственост на земеделски имоти, принадлежали по нотариален акт от 1924 г. на настоятелството, което развивало просветна дейност в началото на 20-ти век, но по-късно било закрито. Според магистратите обаче регистрираното през 2001 г. сдружение не било правоприемник на съществувалото до 1951 г. „Българско училищно настоятелство“ – Берковица, а Пиперкова била член на ръководството на новата организация.

Новото сдружение завело дело, за да придобие земите, но Пиперкова не само не потърсила юридическа помощ и не уведомила Областната дирекция „Земеделие и гори“ за случая, въпреки че заявените за възстановяване земи били значителни, но и не обжалвала пред съд постановеното неблагоприятно за държавата съдебно решение. В резултат на това стопанисваните от Община Берковица и Министерството земеделски земи – гори и пасища, чиято пазарна оценка възлиза на 4 640 000 лева, били възстановени на новоучреденото „Българско училищно настоятелство – Берковица”. През 2016 г. Пиперкова е била осъдена от Окръжен съд – Монтана за извършена непредпазлива безстопанственост, но наказанието е протестирано от Окръжната прокуратура с искане да бъде призната за виновна за умишлено извършено престъпно деяние.

Престъпното бездействие на подсъдимата е довело до облагодетелстване на сдружението, в което тя е била член на Управителния съвет, заявиха магистратите. С присъдата на Софийския апелативен съд бившата агрошефка е призната за виновна за умишлено извършена от нея безстопанственост, за което й е наложено наказание от шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право