Бивш кмет на Девня осъден условно за длъжностно присвояване

През 2014 ч. Атанас Кузев бе глобен, след като полицейски патрул го засече да кара луксозния джип "Волво" с превишена скорост по централния варненски бул. "Княз Борис I" Снимка: Архив

Прокуратурата протестира, иска ефективно наказание

Бившият кмет на Девня Атанас Кузев получи условна присъда от Девненския районен съд за длъжностно присвояване в големи размери.

Магистратите му наложиха наказание от 3 г. лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, като го лишиха и от право да заема обществена длъжност за срок от 5 г.

Кузев бе признат за виновен, че от 28 август 2009 до 31 май 2015 г. като действащ кмет е присвоил хиляди литри гориво, като е ощетил местната хазна с 38 292 лв., които сега трябва да възстанови, след като съдът уважи гражданския иск на община Девня. Далаверата Кузев извършил със служебна карта от "Лукойл България". С нея кметът зареждал служебния си дизелов джип "Волво".

Разследването установило, че използваните количества значително надвишавали разхода на автомобила. Със същата карта Кузев плащал и бензин, скъпи алкохолни напитки и цигари на различни бензиностанции в страната.

Процесът срещу Атанас Кузев се гледа за втори път. В края на 2017 г. Девненският районен съд го оправда, но след протест на прокуратурата заради груби процесуални нарушения Варненският окръжен съд върна делото за ново разглеждане от друг състав на първата инстанция. От обвинението настояваха за ефективно наказание и обявиха, че ще протестират условната присъда като несправедлива и занижена. Очаква се и Атанас Кузев да я обжалва.

Той бе кмет на Девня от 2007 до 2015 г. Първият си мандат спечели като независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ и БСП, а за следващия бе издигнат от ГЕРБ. По време на разследването Кузев бе на свобода под парична гаранция от 5000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право