Осъдиха бивш шеф на Чистотата и председател на мюсюлманското настоятелство в Свищов

Снимка: Pixabay

Осъдиха бившият шеф на Общинското предприятие "Чистота" в Свищов Илдънай Ахмедов и председателя на местното мюсюлманско настоятелство Генчо Конов за търговия с гласове. Районният съд в крайдунавския град е постановил 1, 6 години условно с 3годишен изпитателен срок за Ахмедов и 1 г условно с 3 г изпитателен срок за Конов. Освен това и двмата няма да имат право да заемат обществени длъжности за срок от 2 години, както и ще трябва да платят глоби от по 10 000 лева. Решението на първата инстанция от  6 октомври подлежи на обжалване в 1дневен срок пред Окръжния съд във Велико Търново.

Разплитането на престъпната схема за търговия с вот започна по време на предизборната кампания през септември 2014 г. В Свищов тогава бе проведена акция по сигнал, че се въртят договорки за гласуване като и са обещавани по 30 лв за подкрепа с бюлетина номер 18 на ДПС. Още тогава се заговори, че на застъпници пък са обещавани суми от 80 до 150 лева.

Полицаи нахлули в жилището на шефа на общинското предприятие „Чистота“ Илдънай Ахмедов, който бе 12-ти в листата на ДПС за Великотърновска област.Претърсвания бяха правени и в дома на председателя на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и на сина му Рамафан Аталай.

След няколкомесечно разследване, трима активисти на движението бяха дадени на съд. Магистратите обаче установили, че прокуратурата не посочила начина на извършване на престъплението и казусът бе върнат за дораследване. Магистратите претендираха, че не са ясни действията, с които тримата обвиняеми са организирали бъдещото предаване на имотната облага-набавяне на списъци на лица с право да гласуват, набавяне на парични средства и др. Съдът поиска да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата, определящи съучастие между тримата обвиняеми.  В крайна сметка бе доказано, че Илдънай Ахмедов, който по това време бе действащ шеф на Общинското предприятие „Чистота” е дал на доверен човек 540 лева, които той да раздаде на избиратели.  Дванадесет от тях са установни, а останалите са останали неизвестни за разследващите органи.

Точно преди година кметът на Свищов Генчо Генчев е освободил от длъжност Илдънай Ахмедов като директор на Общинско предприятие „Чистота“ , който тогава бе  подсъдим за търговия с вот.

„Поканих го да си подаде оставката и той го стори. Поводът за крайната мярка са пропуски в работата. Чашата на търпението ми приля след като преди броени дни си е позволил да закара два камиона с отпадъци на сметището в Санадиново без мое знание. С тези действия обаче той нарушава подписан от общината договор за депонирането на отпадъците“, обясни пред „Труд“ Генчо Генчев.

Градоначалникът добави, че  е разпоредил одит на общинското предприятие „Чистота“.

„Подадох оставка по лични причини. Цели 13 г бях на тази длъжност и вече не ми се работи. Не съм се венчал за въпросната работа“, коментира Илдънай Ахмедов.

След последната изборна кампания във Великотърновска област пък бяха бразувани общо 6 досъдебни производства за търговия с гласове . По тях са повдигнати обвинения на шестима души, срещу които има данни, че са участвали в покупко-продажбата на вот. Най-голям е броят на обвиняемите в Свищов, където в престъпната схема са замесени петима души. Води се разследване срещу търговец на гласове и във Велико Търново. На шестимата е наложена мярка за неоклонение „подписка“. Пореден скандал разтресе по време на предизборната кампания за народни представители Община Свищов заради засечена търговия на гласове. На 16 март са били задържани за 24 часа две лица. По-късно са били арестувани и още трима. Полиция нахлула за пореден път в сградата на Общинско предприятие „Чистота“ в Свищов заради твърдения, че там са разпределяни парите за купуването на гласове. В продължение на часове били извършвани претърсвания и изземвания на документи и други веществени доказателства.

Разследващи пък обикаляли по свищовските села и разпитвали свидетели, на които са били предлагани пари, за да гласуват за правилната партия и листа. Според твърденията раздаваните суми варирали между 50 и 70 лева за глас. По случая са разпитани около 30 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право