Осъдиха данъчен, поискал подкуп за неизвършено нарушение в магазин за дрехи

Снимка: Архив

Данъчен служител от Сливен бе осъден за подкуп, поискан от управител на магазин за дрехи, за нарушение, което не е било извършено, съобщиха от прокуратурата. Престъплението е било извършено на 24 август 2016 г. в Сливен. Данъчният, в качеството си на длъжностно лице, поискал и приел от управителя сумата от 300 лева, за да не му състави акт за неиздаване на касова бележка. Такова нарушение – неиздаване на касова бележка, не е имало. Но въпреки това данъчният инспектор изнудвал управителя на фирмата, че ще му наложи максималния размер на глобата от 3000 лева за такова нарушение.

Всичко започнало с проверка в търговския обект. Инспекторът направил контролна покупка, за която му бил издаден касов бон. Последвала данъчна проверка. Нарушения не били открити. Но бизнесменът бил извикан да се яви в НАП на определени дата и час, за да представел справка за основните си доставчици и договора за наем на обекта. Срещата се състояла на 19 август 2016 г.

Данъчният заявил, че проверката била извършена, тъй като срещу управителя имало оплакване за неиздаване на касови бележки и това било основанието да му се наложи максималната глоба от 3000 лева, тъй като близо месец по-рано имало съставен акт за същото нарушение в търговския обект. Инспекторът Ж.Д. Представил и касов бон. На него били изписани данните на търговското дружество, но той бил различен от този, който се издава в магазина.

Управителят възразил. Очевидно ставало дума за подправен касов бон. Заявил, че не е извършил нарушение и не трябва да бъде санкциониран повторна. Настоял с инспектора да отидат до магазина, за да сравнят боновете. Данъчният приел. Направили сравнението и разликата се видяла. Въпреки това инспекторът казал, че нямало как управителят да не бъде отново санкциониран, тъй като така искали началниците на служителя в НАП. Имало обаче начин „да се разберат“. След този разговор управителят на дружеството подал сигнал в полицията. Парите били белязани. На следващата среща между двамата на 24 август 2016 г. данъчният бил задържан със сумата.

За престъплението той получи условна присъда от 1 година, с 3-годишен изпитателен срок. Лишен е от право да заема длъжност в системата на НАП за срок от 3 години. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване, тъй като е потвърдена от ВКС, казаха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право