Осъдиха двама роми, затрили самотник по идея на лихвар

Ивелин и Ангел бяха задържани часове след убийството на самотника и оттогава са в ареста. И двамата са с основно образование и са безработни.

Убийци и подбудител си признаха вината, за да получат по-леки наказания

Двама роми от Вълчи дол ще лежат по 13 г. и 3 месеца затвор за грабеж и убийство на 59-годишен мъж от с. Войводино. Присъдите произнесе Варненският окръжен съд.

Делото бе решено в едно заседание, след като обвиняемите си признаха вината. Заради съкратеното съдебно следствие по силата на НПК първоначалните им наказания от 20 г. затвор бяха редуцирани с 1/3. По същата схема от 5 г. на 3 г. и 3 месеца бе намалена присъдата на подбудителя на тежкото престъпление - Владимир Стоянов от Суворово.

През лятото на 2017 г. той дал 80 лв. заем на Ивелин Маринов от Вълчи дол. Безработният ром обаче не успял да върне навреме парите и кредиторът започнал да ги олихвява. След като сумата набъбнала до 300 лв., Владимир предложил на Ивелин и приятеля му Ангел Петров да ограбят дома на самотника Недко Господинов от Войводино, за когото знаел, че разполага с много средства след продажба на земи. Лихварят обещал да разбере кога Недко няма да е у дома.

На 16 ноември вечерта закарал с колата си Ивелин и Ангел пред нарочения дом. Двамата роми проникнали вътре, но стопанинът бил там и ги чул. Започнал да вика за помощ и се опитал да избяга. Тогава апашите му налетели с бухалка и го налагали, докато спрял да мърда. След това претършували къщата, но не открили никакви пари. Взели само тава и менче от бакър, които после изхвърлили на пътя. На другия ден съседка открила Недко в локва кръв, а убийците били заловени след броени часове. По-късно разследващите стигнали и до подбудителя.

Тримата бяха осъдени да покрият разходите по делото от 7010 лв., а физическите убийци на Недко ще плащат и 100 000 лв. кръвнина на наследниците му.

Присъдите могат да се обжалват или протестират в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България