Осъдиха директор на завод, откраднал пари и техника за над 65 000 лева

Окръжната прокуратура в Монтана постигна осъдителна присъда срещу бивш директор на завод, присвоил над 65 000 лева от предприятието. Част от парите отишли за осигуровки на децата на шефа, а другите – за скъпа техника и вещи.

Според магистратите от 2007 до 2012 г. Александър Божанов, който заемал длъжността изпълнителен директор на „Балкан” АД в Монтана, вместо да пази, стопанисва и управлява финансите и имуществото на фирмата, започнал да прибира пари и вещи, от които се възползвали той и негови роднини. Въпреки, че двете деца на Божанов не работели в дружеството, той плащал с пари на завода здравните и другите им осигуровки. Така шефът облагодетелствал фамилията си с 2 540,85 лева фирмени средства. С пари на завод „Балкан” Божанов купувал лично и скъпи вещи – златни монети, компютри, телевизори, климатик, моторна косачка, мебели, мобилен апарат, чанти, килим, спорти екипи, шалове и очила, някои от които с единична стойност 1278 лева.

Нищо от мебелите и техниката на обща сума 62 895, 47 лева не влязло в завода, а останало за лично ползване от шефа и семейството му. Престъпленията на директора били разкрити при одит на дружеството и срещу него започнало дело. Окръжният съд наказа бившия шеф с година и половина затвор ефективно. Присъдата подлежи на обжалване. Срещу Божанов има още висящи дела за безстопанственост и неизгодни сделки, заявиха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право