Осъдиха иракчанин и трима българи, отвлекли и обрали мигрант

Снимка: Архив

Иракчанин и трима българи бяха осъдени от Варненския окръжен съд за отвличане и обир на сирийски бежанец.

Престъплението било извършено на 21 януари 2014 г. Потърпевшият Аля Д. бил настанен в бежански лагер в с. Пъстрогор, но искал да стигне в Германия при брат си. Той му дал координати на живеещия в с. Синдел иракчанин Ромъл М., за когото се знаело, че е каналджия. Ромъл и съдружничката му Румяна уговорили клиента да им брои 6000 евро за нелегалния трансфер. С парите в джоба Аля ги чакал до Централна поща.

Измамниците обаче наели брата на Румяна и негов познат да закарат сириеца на безлюдно място и да го ограбят. Щом видял непознатите, бежанецът поискал да си ходи. Те обаче го натикали със сила в кола и отпрашили към курорта Албена. Близо до с. Кранево отбили, взели парите на Аля, счупили двата му мобилни телефона и го изоставили.

Случаен минувач видял лутащия се чужденец и подал сигнал в полицията. Там Аля разказал за преживелицата си, а малко след това униформени заловили нападателите и поръчителите.

Четиримата си признаха вината и сключиха споразумение с прокуратурата, което съдът одобри. По силата му Ромъл ще лежи 4 г. в затвора, тъй като е бил осъждан и преди. Останалите трима получиха условни присъди от по 3 г. с 5-годишен изпитателен срок и в продължение на 3 г. ще трябва два пъти седмично да се регистрират по настоящ адрес. За да си спестят част от наказанията, мошениците върнали на жертвата 12 976 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право