Осъдиха иранка на 10 години затвор за шпионаж за Великобритания

Снимка: Архив

Иран е осъдил своя гражданка на 10 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Това става в момент на нарастващо напрежение между Техеран и някои западни страни заради иранските ядрени и ракетни програми, предаде Ройтерс.

"Иранка, ръководила иранското бюро в Британския съвет и сътрудничила на британската разузнавателна служба, беше осъдена на 10 години затвор след ясно самопризнание";, каза съдебният говорител Голамхосеин Есмаили по държавната телевизия.

Той заяви, че жената, чието име не беше разкрито, е ръководила проекти за "културно проникване" в Иран. По думите му тя е учила във Великобритания, преди да започне работа в Британския съвет.

Говорителят каза, че жената е била задържана преди почти година. Той не уточни дали тя има британско гражданство.

Арестите на иранци, обвинени в шпионаж, се увеличиха, откакто иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви миналата година, че в Иран има "проникване" на западни агенти.

Иран е във все по-обтегнати отношение със Запада, откакто САЩ се оттеглиха от споразумението, което Техеран подписа със световните сили за ограничаване на ядрената му програма в замяна на отмяна на наложените му санкции.Великобритания е страна по сделката и подобно на другите европейски държави, които са я подписали, подкрепя запазването й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят