Осъдиха наш застраховател да плати 200 000 лева на немско семейство за смъртта на сина им

Снимка: Архив

Трагедията станал при катастрофа край Велико Търново

Окръжният съд във Велико Търново е постановил застраховател да плати 200 000 лв. на родителите на германец, загинал при катастрофа край Велико Търново през 2016 г.

Пътният инцидент възникнал по вина на Георги Божков, който при управление на лек автомобил „Волво“ на пътя Велико Търново - София, нарушил правилата за движение и блъснал „Дачия“. При удара е починал Тобиас Ц.

Родителите на загиналия млад мъж поканили по официален ред застрахователното дружество, към което виновният за ПТП-то имал валидна „Гражданска отговорност”, да заплати застрахователно обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди по 150 000 лв. на родител.

Дружеството, обаче се мотивирало с Немския граждански кодекс, според който по немския закон за движение по пътищата в случай на смърт на пострадал при ПТП роднините нямат право на обезщетение за неимуществени вреди.

Застрахователят оспорил исковете по размер, като подчертал, че не отговарят на принципа на справедливост, трайната съдебна практика и стандарта на живот в Република България. Божков е признат за виновен за катастрофата поради несъобразена скорост с влязла в сила присъда. На Божков било наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от две години, като изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от три години.

По делото е безспорно установено, както от писмените доказателства по делото, така и от показанията на разпитаните по делото свидетели и заключението на изслушаната съдебно-медицинска експертиза, че починалият е получил тежка съчетана травма, изразяваща се в закрита черепно-мозъчна травма, закрито счупване на лява ключица, дълбоки кръвонасядания на меките тъкани в областта на ляво рамо, счупване на първо, второ и трето ребра в лява гръдна половина с разкъсване на пестенна и органна плевра, излив на кръв в лява гръдна половина, тежък травматично-хеморагичен шон, азкъсно-контузна рана на главата, охлузвания по лицето и лявата мишница, охлузване на лява лакътна става,охлузване по лявата предмишница, кръвонасядане по дясна подбедрица.

Експертът посочва, че с поставен /бил е поставен в случая/ или непоставен предпазен колан Тобиас Ц. би получил същите или подобни травматични увреждания, които щяха да доведат до настъпване на смъртта му.

”Съдът счита, че каквото и да бъде изписано за състоянието на ищците и претърпяното от тях вследствие на загубата на сина им, то не може да отрази мъката от загубата на детето им, която ще ги съпътства до края на живота им. С оглед това, съдът счита, че размер на обезщетението от 100 000 лв. за всеки от ищците, би могъл адекватно да компенсира /доколкото изобщо могат да бъдат съпоставени душевните състояния с материалните блага/ причинените болки, страдания.” – се казва в определението на Окръжен съд Велико Търново.

Така магистратите са отсъдили застрахователното дружество да заплати на родителите на загиналия Тобиас по 100 000 лв. обезщетение за причинени неимуществените вреди, вследствие станалото на 28.07.2016 г. пътно-транспортно произшествие, настъпило по вина на Георги Божидаров Божков. Застрахователите трябва да платят и сумата 9 403 лв., представляваща направени разноски съобразно уважената част от исковете.

Решението може да се обжалва пред Великотърновския апелативен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право