Осъдиха ни, че дишаме най-мръсния въздух в Европа (обзор)

Най-много 35 дни в годината може да има надвишавания

Нов иск за милиони грози страната, ако не предприеме адекватни мерки срещу запрашаването

Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди България заради замърсяването на въздуха в страната. Нивата на запрашаване у нас са най-високите сред всички 28 държави членки, отчете Европейската комисия в доклада за страната за изпълнението на политиките за опазването на природата в ЕС.

През 2015 г. ЕК завежда дело срещу страната ни за неспазване на директивата за качеството на въздуха. Днес съдът в Люксембург излезе с решение, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на Европейския съюз. С постоянното неспазване от 2007 до 2014 г. както на годишните, така и на дневните пределно допустими норми за концентрации на фините прахови частици в София, Пловдив, Варна, както и в Северната, Югозападната и Югоизточната зона, страната не е изпълнила задълженията си за прилагане на директивата, гласи решението.

“Очаквано беше това решение, защото още от 2007 г., когато България стана член на ЕС, не се предприемат сериозни адекватни мерки за справяне с прекомерната замърсеност на атмосферния въздух с фини прахови частици. Още тогава България категорично зае челно място в класацията на държавите членки по степен на замърсяване, по брой на дните, в които почти в цялата страна са измервани над пределно допустимите норми на замърсеност с фини прахови частици. Според директивата най-много 35 дни в годината е допустимо да има такива надвишавания, като в някои от годините замърсеността в Пловдив надхвърляше 200 дни”, коментира пред “Труд” адвокат Михаил Екимджиев, който води гражданско дело срещу общината в Пловдив за мръсния въздух в града.

 

Адвокат Михаил Екимджиев пред „Труд“:

Предстоят тежки преговори

Оттук нататък ЕК има известна свобода на преценка как да действа, съобразявайки конкретната ситуация в държавата и действията, които предприема тя. Оценявайки нейните усилия, тя ще да даде някакъв срок, в който България трябва да направи така, щото на годишна база да няма повече от 35 дни с превишаване на допустимите концентрации.

Това обясни пред “Труд” адвокат Михаил Екимджиев.

По думите му срокът не е фиксиран и по преценка на ЕК. “Моята прогноза е, че след известно време - може би година и половина, две - ЕК ще предяви втори иск и този път ще иска от съда в Люксембург да наложи парични санкции, които понякога са ужасяващи”, заяви той и поясни, че може да са милиони.

“Съдът в Люксембург и ЕК не се интересуват какво е направила държавата, а какъв е резултатът. Единственият допустим би бил да бъдат ограничени дните с превишаване на допустимите стойности. Така че оттук нататък ще има тежки преговори”, посочи специалистът.

“Моето виждане е, че държавата няма нито експертния потенциал, нито политическата готовност да вземе радикални, непопулярни мерки като повишаване на държавните разходи за политики като замяна на нискокалоричните въглища за битово отопление с други по-екологично чисти горива. Държавата не е демонстрирала желание да облекчи данъчно новите коли, които са с катализатори. Това са генералните мерки”, допълни Екимджиев.

На местно ниво трябва да се оптимизира трафикът на автомобили и да се подобри чистенето и миенето на улици. Общините трябва да санкционират и строителите, които да вземат мерки да не замърсяват въздуха, посочи още той.

 

Имитация

Местят станциите

От няколко години ЕК се опитва чрез преговори да убеди България да предприеме адекватни мерки. Вместо това държавата премества измервателните станции от най-мръсните точки в покрайнините на града, в паркови зони и по този начин да се имитира статистическо намаляване на дните с превишаване на допустимите норми, уточни адвокат Екимджиев.

“Разбира се, в ЕК и в съда в Люксембург знаят това. Ние също ги алармирахме, това беше установено и по нашия колективен иск, който водим за състоянието на атмосферния въздух в Пловдив”, припомни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България