Осъдиха “Паркинги и гаражи” за незаконно вдигната кола

Благоевградска фамилия успя да докаже пред съда правата си

След една година ходене по мъките и пилене на нерви, благоевградска фамилия успя да осъди общинска фирма “Паркинги и гаражи” за незаконно репатриране на семейната им кола. Казусът предизвика много юридически дебати и емоции, защото засегна въпроса доколко паяците имат право да вдигат автомобилите, без това да е разпоредено от компетентния орган, който прилага и изпълнява Закона за движение по пътищата, тоест КАТ.   

Сагата за Силвия и Димитър Домозетски започва на 5 октомври 2016 година.

“Тогава колата ни беше репатрирана от един проход за тротоар пред блок “Парангалица”, където живеем и където паркираме заради липса на друго свободно място наоколо”, разказа Силвия Домозетска. “Зоната е буферна на “синята зона” и затова много хора оставят там колите си, за да не плащат. Това създава огромен проблем на нас, живеещите в района. Оставяме колата си на прохода за тротоара, който е достатъчно широк, виждали сме го в Италия, където сме живели. Там тези проходи са направени точно да се “отпушват” такива зони. При нас подобно нещо за жалост няма – проходът е 6 м, тротоарът също е 6 м, но се разбрахме със съседите да оставяме автомобила си така, че да не пречи на никого.

От “Паркинги и гаражи” обаче на няколко пъти репатрират автомобила ни. Винаги сме идвали, плащали сме си и сме си го взимали. На третия път обаче решихме, че няма да платим сумата, натрупала се за три дни, колкото бе престояла колата на наказателния паркинг. Колата бе репатрирана в момент, в който мъжът ми бе извън Благоевград. Когато се върна, той се обади в полицията и съобщи, че автомобилът ни е откраднат и едва тогава научихме, че всъщност возилото е на наказателен паркинг. Тоест “Паркинги и гаражи” ти вдигат колата, единственото, което правят,  е да уведомят полицията, но не и собственика. Представете си, ако отсъствате дълго време, каква колосална сума дълг ще натрупате, разказва одисеята си Силвия Домозетска.

Така сметката на фамилията е - 40 лв. превоз до паркинга, плюс по 3 лв. на час, но не повече от 50 лв. на ден. Те изчислили, че трябва да платят около 200 лева за три дни.

“Решихме, че това си е рекет, не е справедливо. Седнах и изчетох законите и Наредбата за обществения ред в Благоевград и така установих, че автомобилът ни е вдигнат неправомерно. Служителите на “Паркинги и гаражи” нямат право да вдигат коли по Закона за движение по пътищата. За да го направят, трябва да има полицай, акт за установяване на нарушение, какъвто на нас не ни е даден. Ние имаме само една докладна записка, отгоре на всичко с различни дати. Само това!

Оказа се, че системата е много порочна – първо си плащаш, после си взимаш акта, а би следвало да е обратно. И хората се примиряват и го правят, защото са принудени – колата им трябва. Ние обаче решихме, че ще преживеем няколко месеца без автомобил, но ще си потърсим правата в съда. Искахме да обжалваме и в един момент се оказа,че няма какво да обжалваме, защото нямахме акт. Два пъти от общината отказваха да ми дадат акта, но на базата на това подадохме жалба в Административен съд и тя бе уважена, разказва още Силвия, която е журналист и бивш шеф на отдел “Култура” в община Благоевград.

След броени месеци излиза решението на Административния съд, който е в полза на Домозетски. В решението категорично се казва,че автомобилът е вдигнат незаконно.

Но юристите на общинската фирма са убедени,че действията на паяка са правилни и обжалват на по-горна инстанция. До този момент глобата за фамилия Домозетски вече е стигнала колосалната сума от над 7500 лева. Решението на Административния съд обаче ги освобождава от паричното задължение.

Така казусът влиза във Върховен административен съд.

“Казусът е интересен, тъй като по Закона за движение по пътищата собственикът на терена, на който са паркирали, в случая общината, определя кой да санкционира нарушителите, казва в своя защита управителят на “Паркинги и гаражи” Васил Атанасов. Той обяснява, че общинският съвет на Благоевград е решил контролният орган да е “Паркинги и гаражи”, кметът е определил със заповед директорът на дружеството да изпълнява функциите и да определя също със заповед лицата, които имат право да изпълняват санкциите, включително и репатриране.

Според Атанасов решението на съда е смешно. Междувременно всички заседания по делото се водят от Силвия Домозетска, тъй като трима адвокати отказват да поемат случая.

Фамилията признава, че им е било доста трудно без автомобила, тъй като имали възрастни родители извън града и внучка на годинка. Неудобството наистина е голямо, но бяхме твърдо решени да докажем,че така не се прави и има закони, които всички трябва да спазват.

По ирония на съдбата, точно на 5 октомври тази година, ВАС се произнася в полза на фамилия Домозетски и потвърждава за правилно решението на Административния съд.

“Върховният административен съд постанови, че колата е била репатрирана НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО. Решението е окончателно. Край, точка. И де юре, и де факто общинската фирма “Паркинги и гаражи” ни открадна колата и ни лиши от правото да я ползваме цяла една година. Действието им е НЕПРАВОМЕРНО И НЕЗАКОННО, казва с усмивка и удовлетвореност Силвия Домозетска.

Фамилията взе колата си след една година престой на наказателния паркинг и пак не получи никакъв документ за освобождаването на автомобила. Сега те са твърдо решени да заведат второ дело срещу общинската фирма за пропуснати ползи.

А решението на съда реално казва,че колата не е трябвало да бъде репатрирана, дори и да е паркирана в нарушение на общинската наредба. Служителите трябвало просто да глобят собственика на автомобила. Така след това решение стана ясно,че всеки, който реши, може да осъди общините за неправилно вдигнати автомобили от паяците, ако това не е разпоредено от КАТ и полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи