Осъдиха прокуратурата да плати 10 000 лв. заради незаконно обвинение

Съдебната палата в Добрич. Снимка: ТРУД

Добричкият окръжен съд осъди прокуратурата да плати 10 000 лв. обезщетение на добруджанец за претърпените от него неимуществени вреди поради незаконно обвинение по наказателно дело, по което бил оправдан.

През януари 2009 г. 47-годишният ищец бил обвинен, че е откраднал заедно със съучастник вещи на стойност 2678 лв. Близо 3 г. по-късно бил оправдан от Районния съд заради липсата на безусловни доказателства и негодни протоколи за оглед. През април 2012 г. оправдателната присъда била потвърдена окончателно от окръжните магистрати и мъжът завел дело по Закона за отговорността на държавата и общините с претенция за 50 000 лв. В исковата си молба посочил, че е изживял стрес от тежките условия в ареста, където лежал повече от 1 г. и че неоснователното обвинение е уронило доброто му име и го е притеснило като баща, отглеждащ сам децата си.

Прокуратурата опонира с мотива, че не отговаря за лошите условия в ареста и че мъжът вече е бил осъждан в периода 1986-2004 г. Наказателното производство е продължило повече от 3 г., а обвинението в тежко престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 1 до 10 г., е било неоснователно, прецени съдът, който обаче редуцира размера на иска до 10 000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право