Осъдиха пътен полицай, вземал подкупи от шофьори

КАТ, полиция

150 лева била мизата за нарушителите, всеки давал колкото има

Бургаският апелативен съд потвърди наказание на полицейски инспектор към сектор Пътна полиция” при ОД МВР- Бургас. От петима шофьори, които карали без застраховка "Гражданска отговорност" , той взел общо 590 лв. рушвет, за да не им състави актове.

Пътният полицай- Божидар Й. от Бургас е осъден на „лишаване от свобода за срок от три години с петгодишен изпитателен срок. Освен това трябва да заплати глоба в полза на държавата в размер на 1000 лева. съдът постанови и лишаване от право да заема длъжност държавен служител в системата на МВР.

Божидар Й. спирал водачите и на неизрядните поставял условие- да му дадат 150 лева, за да "минат метър" и да не ги глоби. Всеки давал на пътния полицай колкото имал у себе си- 30 лева, 100 лева, 20 лева. Като видял, че не всеки носи у себе си 150 лева, полицаят смъкнал мизата на 100 лева.

В решението на Апелативен съд – Бургас е посочено, че „от субективна страна подсъдимият е действал с пряк умисъл, тъй като е съзнавал общественоопасния характер на деянията си, предвиждал е и е искал настъпването на общественоопасните последици. Знаел е, че с действията и думите си мотивира свидетелите да дадат дар в пари, за да не ги санкционира. Знаел е, че такъв дар не му се следва и му се дава, за да не извърши действия в изпълнение на службата си. Въпреки това знание, той е поискал и приел посочените дарове, защото е искал и целял да се обогати неправомерно, съобщават магистратите.

Престъплението допълнително дискредитира полицейския инспектор, Министерството на вътрешните работи, и оказва деморализиращ ефект върху редовите служители младши автоконтролоьори, коментират от Апелативния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право