Осъдиха румънец за неплатени данъци на 97 коли

Снимка: Архив

Чужденецът въртял бизнес с евтини български регистрации

Условно наказание от 9 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок получи от Добричкия окръжен съд румънски гражданин, избегнал плащането на данъци в особено големи размери.

Преди 7 г. чужденецът въртял в Кардам бизнес с евтини български регистрации на автомобили. В рамките на една година той не подал декларации за притежавани на книга от фирмата му 97 автомобила и така ощетил община Генерал Тошево със 154 794,76 лв. Дружеството на румънеца се занимавало с търговия с коли. Разследващите установили, че през фирмата си румънецът регистрирал евтино у нас возила на свои сънародници, закупени от други европейски страни. За целта сключвал фиктивни договори за покупка на превозните средства, в които за място на сключване на сделката се посочвал един и същи град в Румъния, а за купувач - процесното дружество. След това издавал нотариално заверено пълномощно на истинските собственици. Почти всички договори били на цена от 150 евро, без значение каква е марката, модела, възрастта и състоянието на автомобила. Схемата работила без проблем, докато се установило, че фирмата собственик на возилата не ги е регистрирала по надлежния ред и не е платила местен налог.

Пред съда румънецът си призна вината и обясни, че бил твърде млад, когато е извършил престъплението. Заради чистото му досие и проточилото се твърде дълго следствие магистратите му наложиха условна присъда, която вече е в сила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право