Осъдиха съдия изпълнител за присвоени пари на длъжници

Асен Тонев от Шумен губи права за 3 години

Частният съдебен изпълнител от Шумен Асен Тонев, присвоил за лични нужди 243 073 лв., платени от длъжници по специална сметка, получи условна присъда от 2 г. и 10 месеца затвор с петгодишен изпитателен срок. Той е лишен и от право да упражнява професията за срок от 3 години, считано от 28 март 2017 г. Наказанието е на Окръжния съд в Шумен, който гледа делото по съкратена процедура, след като подсъдимият признал всички факти от обвинителния акт.

Освен за длъжностно присвояване в големи размери, Тонев е осъден и за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 66 631 лв. Магистратите са уважили и седем граждански иска в размер на 121 712 лева, които подсъдимият трябва да заплати за причинените имуществени вреди на физически лица и дружества. Признати са и искове на Министерството на финансите.

Делото срещу 48-годишния бирник е на специален надзор в Апелативната прокуратура във Варна. Оттам обясняват стъпките му - подсъдимият встъпил в длъжността частен съдебен изпълнител на 3 април 2006 г. и още в началото умишлено създал хаос във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещото присвояване на чужди пари, които му били поверени да ги пази и управлява. Действията му били забелязани от Камарата на частните съдебни изпълнители и той е бил наказван. С решение на дисциплинарната й комисия първоначално му наложили порицание, последвали две глоби в размер на по 1000 лева. Когато и това не постигнало дисциплиниращ ефект, през август 2013 г. бил глобен с 10 000 лева, а само четири месеца по-късно с друго решение му било наложено наказание „Предупреждение за временно лишаване от правоспособност“.

След последвало отстраняване на Асен Тонев от длъжност комисия, определена от председателя на Шуменския окръжен съд, предала неговия архив на друг частен съдебен изпълнител. В служебната каса на отстранения били намерени едва от 485,77 лева. Започнали да постъпват сигнали за липсващи парични средства. Приемникът установил множество нарушения с присвоени суми по различни изпълнителни дела. Извършена проверка установила, че по 18 изпълнителни дела подсъдимият Тонев е успял да изтегли от двете открити специални сметки по касов път или да преведе в свои лични банкови сметки сумата от 243 073, 97 лева. В някои дни Тонев теглил пари от специалната сметка по няколко пъти с основание „стопански разходи“ или без да се уточнява за какво ще ги харчи. По закон средствата са били предназначени само за удовлетворяване вземанията на кредиторите.

Тонев вече е възстановил част от присвоените пари на длъжници и кредитори, като саморъчно посочил, че е усвоил парите неправомерно.

От това наказателно производство Окръжната прокуратура в Шумен е отделила над 2000 изпълнителни дела на производство при подсъдимия частен съдебен изпълнител, които се проверяват. Делото е 94 тома, а в хода на досъдебното производство са разпитани 61 свидетели.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд-Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право