Осъдиха трима за пренасяне на контрабандни цигари през границата

По споразумение на Окръжна прокуратура-Смолян са осъдени Г.И., на 32 г., Г.Д., на 47 г., и П.Л., на 24 г., за това, че на 25 септември 2018 г,. за времето от около 22 часа до около 23 часа, в района на гр. Доспат и гр. Девин, обл. Смолян, в съучастие и след предварителен сговор, за Г.И., като помагач, а за Г.Д. и П.Л., като извършители, са пренесли през границата на страната от Република Гърция в Република България, стоки с търговски цели в големи размери – 27 500 кутии цигари от две различни марки, без акцизен бандерол, съдържащи по 20 къса цигари в кутия, на обща стойност 265 250 лева, с невнесен акциз в размер на 111 512 лева.

След като одобри споразумението между Окръжна прокуратура-Смолян и защитниците на тримата подсъдими, Окръжен съд-Смолян наложи на Г.И., Г.Д. и П.Л. наказание от по три години „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от пет години, за всеки един от тях. На тримата е наложена и „глоба“ в размер от по 20 000 лева, за всеки един от тях, която сума трябва да заплатят в полза на държавата, съобщиха от държавното обвинение.

На основание чл. 242 ал. 8 от Наказателния кодекс съдът постанови в полза на държавата да се отнемат лек автомобил марка „Мицубиши L200“ и лек автомобил „Опел Монтерей“ , които са послужили за пренасяне на акцизните стоки, както и на основание чл. 242 ал. 7 от Наказателния кодекс да се отнемат и горепосочените цигари. По делото е установено, че контрабандните стоки е трябвало да бъдат транспортирани в района на гр. Пловдив.

Тримата подсъдими се признават за виновни и изразяват съжаление за случилото се.

Разследването по делото се проведе с ускорени темпове и приключи в рамките на един месец и двадесет дни от извършване на деянието до произнасяне на определението, с което е одобрено споразумението.

Определението на Окръжен съд-Смолян е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право