Осъждан 9 пъти отива на съд за нови 5 грабежа в Пловдив

Рецидивистът нападал жени в гръб и им обирал златните синджири

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в понеделник в съда обвинителен акт спрямо 39-годишния Иван Р. за нови 5 грабежа с употреба на сила - престъпление по чл.199 ал. 1 т.4 във връзка с чл.198 ал.1 пр.1 във връзка с чл.29 ал. 1 във връзка с чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Иван Р. е бил осъждан девет пъти, като последното наказание „лишаване от свобода“ е изтърпял на 9 декември 2016 г., когато е бил освободен от затвора. И петте пострадали от нападенията на рецидивиста са жени, които носели златни синджири. Първата нападната от Иван Р. жена е 79-годишната А.С., на която той издърпал бижуто с ръка на 12 август 2017 г. на булевард „Цар Борис Трети Обединител”, по който бандитът се движел с велосипед.

Действията на нападателя били записани от близка охранителна камера, разкриха от държавното разследване. 4 дни по-късно – на 16 август 2017 г., обвиняемият се движел по ул. „Кукуш“ в Пловдив, като пред него вървяла 65-годишна жена. Тя носела два златни синджира от 14-каратово злато, които Иван Р. издърпал от шията й издърпал украшенията и избягал.

На следващия ден – 17 август, обвиняемият се движел по ул. „Алеко Константинов“ в Пловдив, като пред него вървели две жени. Той издърпал златния синджир с тегло 12 грама на едната от тях, на възраст 63 г., като част от бижуто се скъсало. Действията на обвиняемия били записани от охранителни камери.

На 19 август 2017 г. Иван Р. бил с велосипед в района на парк „Бунарджика“. Към 14,30 часа оттам минавала 67-годишната Н.Н., която носела тежки чанти в ръцете си и се спирала да си почива на пейките.

Обвиняемият правел кръгчета с велосипеда, а когато жената се насочила към улица „Гладстон“, той я застигнал в гръб и с ръка издърпал златния й синджир. Последният удар на рецидивиста, преди да бъде заловен, бил на 23 август в подлез на булевард „Цар Борис Трети Обединител”, където издърпал със сила златния синджир с тегло около 18 грама от шията на 56-годишната Н.Д., докато се разминавал с нея.

След обирите обвиняемият Иван Р. продавал златните синджири, като общата стойност на отнетите вещи е 2 957 лева. По делото са разпитани свидетели, приложени веществени доказателства, изготвени експертизи и др. Обвиняемият Иван Р. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България