Отаварят магистрала "Хемус" при Игнатиево със строителство на "Детелината"

Очаква се съоръжението за над 6 млн. лева да бъде завършено в края на 2019

След повече от 10 години започва проектирането и строителство на съоръжение тип"Детелина", което ще отвори автомагистрала "Хемус" при град Игнатиево. Вече е подписано споразумение за предстоящите процедури между Агенция "Пътна инфраструктура"/АПИ/ и кмета на Аксаково инж.Атанас Стоилов, съобщиха от пресцентъра на общината. Изграждане на кръстовище тип „Детелина” край Игнатиево ще осигури бърза връзка от автомагистрала „Хемус” към Добрич и Албена и ще извежда трафика от Варна.

Предстои изготвяне на технически проект, както и осигуряване на нужните общински терени в обхвата на съоръжението, което ще е ангажимент на администрацията на Аксаково.

Задължение на АПИ пък ще е да приключи всички останали процедури, които се изискват по закон, в това число и избор на изпълнител на строежа. Проектирането ще бъде възложено на външен изпълнител.

Пътното съоръжение ще бъде изградено на територия от около 60 декара, а общата му стойност се очаква да е над 6 млн. лв.

Ако не възникнат непредвидени обстоятелства, "Детелината" може да бъде изцяло завършена до края на следващата година или най-късно в началото на 2020 г.

Връзката с магистрала „Хемус” ще „отключи” възможностите за инвестиции в района на Аксаково, които ще разкрият нови работни места.

Отваряне на нови територии за бизнес в района ще бъдат възможни и след изграждането на Автоматична газово-разпределителна станция. Вече има издадено разрешение за строеж, като съоръжението ще бъде изградено върху общински терен. Станцията ще даде възможност за намаляване на охранителната зона около газопровода от 150 на 70 метра от всяка страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България