Отбелязваме Деня на Земята

Снимка: Pixabay

На 22 април се отбелязва Международният ден на Майката Земя. Той беше обявен с резолюция на Общото събрание на ООН по инициатива на Боливия. Съавтори на резолюцията станаха над 50 държави членки на ООН.

Според резолюция 63/278 Майката Земя "е общоприето название на планетата Земя в редица страни и региони". Името "отразява съществуващата взаимозависимост между човека, другите живи същества и планетата".

Целта на Международният ден на Майката Земя е да способства за опазване на съществуващото природно разнообразие и постигането на баланс между човека и природата, поддържане на справедлив баланс между икономическите, социалните и екологически нужди, както и борба с пренебрежителното отношение на хората към природните ресурси и екосистеми.

За първи път инициативата се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хора от цял свят в защита на околната среда.

Събитието е изключително мащабно, като само за 2018 г. ще бъде отразено с над 2,5 милиарда „зелени“ инициативи по целия свят.

Тазгодишната тема „Свят без замърсяване с пластмаси“ е избрана именно, за да насочи вниманието към цялостна промяна на нагласата и отношението ни към пластмасите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят